REAKCIJA KAPETANA: "Nemojte kapetanima zvati svakakve likove koji na moru rade gluposti!"

Dubrovački kapetan duge plovidbe Tomislav Skoković javio nam se u redakciju kako bi reagirao na činjenicu da mediji koriste riječ "kapetan" za sve skipere i voditelje brodice koji zbog vlastitog neznanja i neiskustva najčešće završavaju u crnoj kronici i postanu predmet sprdnje javnosti.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:  

- Objavili ste informaciju kako je kapetan zaglavio pod mostom Ždrelac između otoka Pašman i Ugljan. Molio bi zbog nas, profesionalnih pomoraca kapetana duge plovidbe, koji smo prošli sva svjetska mora, da ne upotrebljavaze riječ “kapetan” za svakog voditelja brodice, što oni i jesu.

Položili su taj tečaj i dobili to zvanje, voditelj brodice ili skiper. Nikako kapetan.

Takvu glupost i slične što se događaju u našem moru Jadranskom, kapetan duge plovidbe nikada ne bi napravio. Takvi likovi bilo naši bilo strani, su voditelji plovila ne kapetani. Kapetani duge plovidbe mogu doći u karijeri pomorca do svojstva zapovjednika broda bilo koje  kategorije vrste broda, teretni, putnički, tankeri itd.

Na plovilima tipa jedrilica,manjih jahti su skiperi, voditelji čamaca. Izuzetno i kapetani duge plovidbe ali oni nebi radili takve gluposti, piše nam kapetan duge plovidbe, Tomislav Skoković.

Pa, iako riječ "kapetan" u ovakvim slučajevima novinari Morskog HR upotrebljavaju pomalo ironično, naglašavajući kakvi sve ljudi dobivaju bilo kakve certifikate za plovidbu, ovim putem se ispričavamo svim pravim školovanim i iskusnim kapetanima, čija su kvaliteta i iskustvo poznati diljem svijeta.

I doista, ovo dolje NIKAKO ne može biti kapetan, već... dajte mu već neki novi zasluženi naziv, mi ćemo ga svakako rado primijeniti.  

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Od tisuće pokušaja, jedan mora uspjeti!
ŽDRELAC - Sjećate li se današnjeg junaka dana koji je tko zna koji po redu zapeo za most Ždrelac između otoka Pašman i Ugljan? Dobili smo video u kojem se naoko vidi da je čovjek doista i “uspio” proći. Iako izgleda da od tisuće pokušaja jedan mora uspjeti, izgled vara,