2 min. čitanja

Razotkrivanje krijumčarskih operacija u kojima sudjeluju pomorci iz Crne Gore doprinijeli značajnom padu rejtinga profesije i degradacije standarda

Razotkrivanje krijumčarskih operacija u kojima sudjeluju pomorci iz Crne Gore doprinijeli značajnom padu rejtinga profesije i degradacije standarda
Foto: Luka Bar

Organizirana kriminalna mreža iz Crne Gore sve je važniji akter u globalnom krijumčarskom lancu na što ukazuje niz recentnih slučajeva. Od zapljene 430 kilograma kokaina koji je preko Luke Bar dopremljen u Albaniju i ranije zapljene 1,2 tone kokaina u Zeti te 500 kilograma te droge u skladištu kod Podgorice početkom ove godine.

Crnogorska policija upozorila je ove godine, u Procjeni opasnosti od teškog organiziranog kriminala (SOCTA), da je posljednjih godina, na različitim destinacijama širom svijeta, u aktivnostima u kojima su sudjelovale osobe iz Crne Gore zaplijenjeno preko 30 tona kokaina.

Pritom, policija je upozorila da su slučajevi razotkrivanja krijumčarskih operacija u kojima sudjeluju pomorci iz Crne Gore doprinijeli značajnom padu rejtinga ove profesije i degradaciji standarda, što može uzrokovati brojne prepreke kada je u pitanju zaposlenje pomoraca iz Crne Gore, prenosi RTCG.

Prema mišljenju policije, iako Crna Gora nije zanimljiva kao krajnja destinacija za krijumčarenje kokaina, zabrinjavajući je trend uzrokovan posljednjim slučajevima zapljene velikih količina kokaina koje su dopremljene preko Luke Bar.

- To ukazuje da se i preko teritorija Crne Gore povremeno krijumčare značajne količine kokaina, koje se dalje korištenjem vozila za cestovni prijevoz tereta transportiraju do krajnjih destinacija - navodi se u tekstu SOCTA 2021.

Ipak, pretpostavljaju da će se Luka Bar u narednom periodu u manjoj mjeri koristiti za krijumčarenje kokaina, prenosi Pomorac.hr

- Iako se može zaključiti da su kriminalne skupine oslabljene uslijed značajnih aktivnosti organa za provođenje zakona, koje su rezultirale rekordnim zapljenama kokaina, kao i uslijed međusobnih dugogodišnjih sukoba, analizirajući dosadašnje trendove djelovanja kriminalnih skupina iz Crne Gore i s njima povezanih struktura iz zemalja regije može se očekivati njihovo dalje jačanje - navedeno je u tekstu SOCTA.

To se ističe zbog činjenice da su ove grupe dostigle značajnu razinu organizacijske i financijske stabilnosti, kao i uspostavljanja čvrstih veza s kriminalnim skupinama u zemljama Južne Amerike.

Policija upozorava da su kriminalne skupine tijekom dugogodišnjeg djelovanja razvile vrlo jaku unutrašnju strukturu, u čijem sastavu se nalazi i značajan broj osoba koje su kriminalnu karijeru započele kao članovi posade prekooceanskih brodova. Navodi se da im je to kasnije i omogućilo da se specijaliziraju za izgradnju i kontrolu mreže vrbovanih pomoraca, koji su se kroz navedeni angažman specijalizirali za provođenje transporta kokaina od početnih do krajnjih destinacija.

- Sve češći slučajevi razotkrivanja krijumčarskih operacija u kojima sudjeluju pomorci iz Crne Gore doprinijeli su značajnom padu rejtinga ove profesije i degradaciji standarda, što može uzrokovati brojne prepreke kada je u pitanju zaposlenje pomoraca iz Crne Gore i ujedno može utjecati na egzistenciju velikog broja karijernih pomoraca - naveli su iz policije, piše Pomorac.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.