1 min. čitanja

Raznolisni krocanj u dolini Neretve blokirao vodne putove

Raznolisni krocanj u dolini Neretve blokirao vodne putove
Foto: HTV screenshot

Vražja trava ili raznolisni krocanj u dolini Neretve, stanovnicima tog područja zadaje poprilične glavobolje. Invazivna je to biljka koja je navodno stigla iz akvarija. Brzo raste, plete se čime stvara mreže koje su zauzele gotovo cijelu dolinu Neretve.

U rukavcima močvarnog dijela Neretve guste su zelene mreže spletene rastom krocnja ili kako ga ovdje nazivaju ''vražje trave''. Prije šest godina ta biljka uočena je u jezeru Desne, a nakon toga se proširila na gotovo cijelu Deltu.

Tomo Glavinić iz Misline kaže da je ta trava toliko gusta da bi se čovjek mogao i utopiti ako u nju upadne.

Pretpostavlja se da je ta invazivna vrsta u močvaru dospjela iz akvarija, a upravo stajaće vode idealne su za njezin razvoj. Jedan od mogućih strojeva za njezino uklanjanje prošle godine testiran je u jezeru Kuti.

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, kaže da su kroz nacionalni program obnove, oporavka i otpornosti osigurana sredstva za financiranje nabave potrebne mehanizacije i plovila za kontinuiranu kontrolu krocnja.

Dok se čeka mehanizacija, lokalno stanovništvo je u panici. Krocanj nanosi veliku štetu.

Nedjeljko Galov iz Badžule poručuje da s barkom niti ne može doći na svoju zemlju.

Nakon kosidbe krocnju bi trebalo sakupljati, kažu stručnjaci, a za to je najbolje rješenje upravo adekvatna mehanizacija jer se tu biljku iskorijeniti ne može.

- Krenuli smo s košnjom onih dijelova gdje smo imali najveće probleme, odnosno gdje su ti lokalni putevi bili gotovo zatvoreni. U narednoj fazi ćemo se ponovno vratiti na vodotoke da nešto kvalitetnije, odnosno bolje, odradimo taj posao, izjavio je Joško Erceg iz Hrvatskih voda.

Ivan Mataga, gradonačelnik Opuzena, naglasio je da će se plovni put nastojati osigurati da bude neometan.

Češćom kontrolom najkritičnijih područja stanovnici očekuju da im se barem olakšaju putovi do poljoprivrednih nasada, jer uskoro počinje berba mandarina, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.