1 min. čitanja

Rastu cijene nafte zbog "situacije" u Crvenom moru

Rastu cijene nafte zbog "situacije" u Crvenom moru
Foto:Pexels

Nakon opetovanih napada ljutitih Hutija na komercijalne brodove i nakon posljedične promjene brodskih ruta, očekivano je došlo i do skoka cijena nafte i to za više od 1%.

Cijena je nafte na londonskom tržištu tako porasla za 89 centi i za po barelu iznosi 80.12 dolara. Američko tržište bilježi rast od 93 centa pa je barel 74.87 dolara, javlja Reuters.

Čim su komercijalni brodovi "skoknuli" iza rta Dobre nade, "skoknula" je cijena nafte i naravno ista sudbina očekuje raznu drugu robu. Iako su Amerikanci najavili oštar odgovor kroz operaciju "Prosperity Guardian" kojom misle primiriti uzavrele Hutije, nije sigurno hoće li se glavni morski prijevoznici predati u ruke "američkim spasiteljima" i tako potencijalno naći na liniji vatre. Vjerojatnije je kako će i dalje izbjegavati Crveno more i projektile koje sa zadovoljstvom na njih ispaljuju šijitski militanti.

Nestašice nafte ipak još uvijek nema jer sve dok proizvodnja nije u opasnosti tržište se uvijek nekako prilagodi.

J.T.

Pročitajte još:

Amerikancima je “dosta” Hutija, kreće kolektivna akcija zaštite komercijalnih brodova!
Pomorsku će koaliciju uz SAD činiti snage Velike Britanije, Bahreina, Kanade, Francuske, Italije, Nizozemske, Norveške, Sejšela i Španjolske. Huti su izgleda postali pretjerano drski da bi ih međunarodni protok robe i svi koji od njega imaju nekakav interes tolerirali. Američki ministar obrane Lloyd Austin najavio je stoga stvaranje udarne pomorske

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.