2 min. čitanja

Ranokršćanski mozaik kod Kosog tornja u Rijeci ostaje skriven pod asfaltom

Ranokršćanski mozaik kod Kosog tornja u Rijeci ostaje skriven pod asfaltom
Foto: Ozren Cuculić / Unsplash 

RIJEKA - Vrijedni nalazi uključuju spomenike iz razdoblja antike do srednjovjekovnog i novovjekovnog doba, no petnaest godina od otkrića i dalje ostaju skriveni od pogleda javnosti.

Mnogi se građani više i ne sjećaju, dok brojni nisu ni svjedočili arheološkim istraživanjima i vrijednim nalazima u staroj riječkoj jezgri koji svjedoče o najstarijoj povijesti ovoga grada.

Riječ je o arheološkom nalazištu na Trgu pul Vele crikve kod Kosog tornja koji je osvijetlio dugo razdoblje riječke povijesti do tada uglavnom nepoznate široj javnosti, a vrijedni nalazi uključuju spomenike iz razdoblja antike do srednjovjekovnog i novovjekovnog doba.

Naime, 2008. i 2009. godine otkriveni su impresivni ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća s reprezentativnim mozaicima i prvim cjelovitim sarkofagom pronađenim na području Rijeke, ostaci antičkog termalnog kompleksa, bedema Tarsatice, manji dio prometnice te srednjovjekovno i novovjekovno groblje.

Unatoč vrijednosti, ovi povijesni spomenici petnaest godina od otkrića stoje prekriveni zemljom i asfaltom, skriveni od pogleda javnosti, a do današnjeg dana nije se pronašlo prikladno konačno rješenje koje bi otvorilo pogled u antičke povijesne ostatke te se nije pristupilo uređenju koje bi omogućilo prezentaciju kakvu ovakva vrijedna arhitektonska baština zaslužuje, piše Novi List.

Na upit planira li se uređenje Trga pul Vele crikve, iz Odjela za kulturu Grada Rijeke odgovorili su da je plan područje Trga urediti u aktualnom proračunskom razdoblju Europske unije (2021. – 2027.) uz korištenje EU fondova.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

APSURD Bespravno gradili pa devastirali arheološko nalazište – Sad financiraju istraživanje uz blagoslov općine, ali i dalje bespravno grade | | Morski HR
Neobične stvari događaju se na području San Pola, zaštićenog krajobraza u općini Bale, gdje tvrtka Mon Perin d.o.o. obavlja opsežne građevinske zahvate, unatoč tome što im je građevinska
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.