>
  5 min. čitanja

APSURD Bespravno gradili pa devastirali arheološko nalazište – Sad financiraju istraživanje uz blagoslov općine, ali i dalje bespravno grade

APSURD Bespravno gradili pa devastirali arheološko nalazište – Sad financiraju istraživanje uz blagoslov općine, ali i dalje bespravno grade
Foto: Područje kampa/Facebook/Mon Perin

BALE – Neobične stvari događaju se na području San Pola, zaštićenog krajobraza u općini Bale, gdje tvrtka Mon Perin d.o.o. obavlja opsežne građevinske zahvate, unatoč tome što im je građevinska inspekcija to zabranila. Da stvar bude još apsurdnija, devastirali su obližnje arheološko nalazište pa ga na kraju odlučili financirati uz blagoslov općine koja ih je i prijavila za bespravnu gradnju.

Radovi na području zaštićenog krajobraza, u kampovima Mon Perina San Polo i Colone u Balama nisu stali, unatoč tome što su im sve nadležne službe – od Javne ustanove Natura Histrice koja skrbi o ovom području, do inspektora za zaštitu prirode Državnog inspektorata – zabranili radove do ishođenja dopuštenja, a pokrenut je, doznajemo, i prekršajni postupak protiv investitora.

Službeno, tvrtka Mon Perin d.o.o. gradi mobilne kućice na području koje je zaštićeni krajobraz, no u stvarnosti te iste mobilne kućice postavljene su na betonske temelje oko kojih su već izbetonirani i bazeni. Mnogi se s razlogom pitaju – kako se ovakva gradnja može nazvati mobilnom?

Također, doznajemo da je investitor Mon Perin d.o.o., unatoč ispisanim rješenjima inspekcije i prekršajnom postupku, već otvorio buking za ovu sezonu, počevši od 1. srpnja.

Financiraju arheološka iskapanja da prikriju bespravnu gradnju?

Našoj redakciji obratila se jedna od dioničarki spomenutog poduzeća Mon Perin d.o.o. koja je željela ostati anonimna, no zgrožena je onime što se događa u njezinom kraju. Nema kome se nije obratila – od Državnog inspektorata do Ministarstva kulture, od kojih je tražila odgovore na apsurdnu situaciju koja se događa na području San Pola.

– Smatram da je nedopustivo da državne institucije i tijela vlasti ignoriraju ne samo nas građane nego i Vladu RH. I dalje se ne poštuje zabrana radova na zaštićenom području u kategoriji Značajni krajobraz „Rovinjsko priobalje i otoci”. Dapače, pod izgovorom nelegalnog arheološkog istraživanja (bez odobrenja konzervatorskih institucija) strojevi ostaju u zaštićenom području i radovi se nastavljaju. Sve smo napravili da inspekcije dobiju relevantne informacije. Dakle građani djeluju – napisala je čitateljica u svom dopisu Ministarstvu kulture.

Foto: Arheološko područje pod zaštitom/TZ Bale

Od tamo, pak, dobiva odgovor iz kojeg iščitava kako je zbog neovlaštenih radova na zaštićenom području počinjena devastacija arheološkog lokaliteta.

– Na području arheološkog lokaliteta antičke vile Kazamate u uvali Svetog Pavla kod Bala (upisanog u Registar preventivno zaštićenih kulturnih dobara pod br. P-6472) u tijeku su pripremni radovi za arheološko istraživanje koje obavlja ovlaštena pravna osoba – obrt za istraživanje i usluge Insitu iz Rovinja. Radove financira tvrtka Mon Perin koja upravlja predmetnim kampom.

Tom postupku prethodila je dojava o neovlaštenim radovima tvrtke Mon Perin na području arheološkog lokaliteta, nakon čega je nadležni Konzervatorski odjel u Puli obustavio radove i propisao arheološki nadzor, što je u međuvremenu obavljeno. Na osnovu nadzora utvrđeno je rasprostiranje i devastacija lokaliteta, stoga je Konzervatorski odjel u Puli naložio obvezu arheološkog istraživanja koje će se obaviti nakon pripremnih radova, koji su kako navode, u tijeku – odgovorili su iz Ministarstva kulture.

Tko je tu lud, zapitali smo se i sami pa krenuli po odgovore.

Načelnik Bala odobrava arheološka iskapanja

Tvrtka Mon Perin d.o.o. našla se u središtu medijske pozornosti prije mjesec dana nakon što je objavljeno da unatoč zabrani radova, i dalje kopa, betonira i gradi na području gdje to po zakonu ne bi smjela, a što je potvrđeno i inspekcijskim nalazom. Nisu se libili niti betonirati dugački zid svega nekoliko metara od mora – dakle, na pomorskom dobru.

Foto: Čitatelj

Na noge se podigla Javna ustanova Natura Histrica, čija je ravnateljica sve prijavila nadležnim inspekcijama. Navodno se protiv spomenute gradnje na općinskom zemljištu pobunio i načelnik Edi Pastrovicchio, no on o detaljima nije htio.

Zanimljivo je da svega nekoliko dana nakon što je u lokalnim istarskim medijima izašla priča kako Mon Perin bespravno gradi u zaštićenom krajobrazu, javnost doznaje da će spomenuta tvrtka financirati arheološka iskapanja sa 100 tisuća eura na području koje su, prema nalazu konzervatora iz Pule, prethodno devastirali.

Koji je razlog da privatna građevinska firma financira arheološka iskapanja? Tvrde da to čine zbog zaštite kulturnog dobra, ali i kako bi svojim gostima ponudili dodatnu turističku zanimaciju, bez obzira što se ona nalazi na svega nekoliko desetaka metara od lokacije gdje im je zabranjena gradnja.

Ponovno smo se obratili načelniku općine Bale, koji podržava arheološka iskapanja od strane tvrtke Mon Perin d.o.o., iste one koju je navodno prijavio inspekciji jer bespravno gradi na zaštićenoj općinskoj zemlji. Iako tvrdi da se iskapanja ne odvijaju na području koje je zaštićeni krajobraz, u prethodno objavljenom odgovoru Ministarstva kulture stoji da je u pitanju zaštićeno, nažalost, i devastirano područje.

Pitali smo načelnika Pastrovicchia je li uobičajeno da privatni investitor, koji je izravno involviran u bespravnu gradnju, na istom području financira arheološka iskapanja, uz odobrenje jedinice lokalne samouprave?

– Arheološka istraživanja uvijek financira onaj na čijem teritoriju djelovanja se vode istraživanja bio to privatnik, tvrtka ili lokalna uprava, a mi uvijek podržavamo takva istraživanja baš kako bi se zaštitila i valorizirala takva područja – napisao nam je Pastrovicchio, iz čega ispada da je zemlja na kojoj Mon Perin gradi zapravo njihova, a ne općinska.

Zamolili smo ga i da nam pojasni – znači li to da je općina Bale sada odustala od toga da spomenuta firma bude kažnjena i da radovi budu obustavljeni zbog bespravne gradnje na zaštićenom području? Prenosimo njegov odgovor, bez pravopisnih intervencija.

– Nakon što su inspekcije obavile nadzor i podnesle prijavu za te radnje Općina ne može niti stopirati a niti oprostiti kaznu za takav prekršaj jer je to onda u ingerenciji drugih institucija koje nemaju veze sa Općinom – napisao nam je načelnik općine Bale Edi Pastrovicchio.

Tko će sanirati štetu ako do toga dođe?

Slijedom navedenog, ispada da u Istri svatko radi što hoće i kad hoće – bez obzira je li u pitanju građevinsko, poljoprivredno ili zaštićeno zemljište. Žali nam se na to i čitateljica koja se, kaže, “ne može načuditi perfidnosti i bezobrazluku”.

– Tko je odgovoran za to što zbog nezakonitih radova dioničarsko društvo mora potrošiti dodatnih 100.000 €? Da ne govorimo što će se dogoditi ukoliko, a tako bi po zakonu trebalo biti, Mon Perin bude morao vratiti zaštićeno područje u stanje prije ovih radova. Neodgovornim ponašanjem se narušava priroda, ugrožavaju dioničari i oštećuje proračun Općine Bale koja je suvlasnik tvrtke Mon Perin – napomenula nam je čitateljica, koja očekuje da se nadležne institucije ozbiljno pozabave ovim krajnje neobičnim, definitivno apsurdnim slučajem unutar županije, koja godinama slovi kao najuspješnija domaća turistička destinacija.

U nadi da će nam pojasniti zašto ignoriraju rješenje inspekcije o obustavi građevinskih radova i je li odluka o financiranju arheološkog nalazišta smišljena kako bi nastavili bespravne radove na zaštićenom području, kontaktirali smo i spomenutu tvrtku Mon Perin d.o.o. No ni ovaj put nisu bili zainteresirani za izjavu.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U Općini Bale nemoćni – Ne mogu stati na kraj bespravnom graditelju koji uništava zaštićeni krajobraz
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.