Radman u Barceloni traži suradnju u sigurnosti i očuvanju Sredozemlja

BARCELONA – Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na 6. je Regionalnom forumu Unije za Mediteran i 3. Ministarskom sastanku Europske unije i Južnog susjedstva

Ministri vanjskih poslova Europske unije i zemalja južnog i istočnog Mediterana razmijenili su mišljenja o izgradnji bolje i sigurnije budućnosti za mediteranske zemlje. Isto tako raspravljene su teme suzbijanja širenja COVID-19, gospodarskog razvoja, klimatskih promjena i migracija.

– Suočavanje s tim izazovima zahtijevat će daljnje unapređenje odnosa zemalja sjevera i juga Mediterana kroz produbljivanje strateškog partnerstva, jačanje gospodarske suradnje, ulaganja i održivi rast – istaknuo je Gordan Grlić Radman.

Ministri su se osvrnuli i na klimatske promjene i sve učestalije prirodne katastrofe koje one uzrokuju.

– Mediteran, nažalost, doživljava jednu od najozbiljnijih manifestacija klimatskih promjena – katastrofalne požare. Ove je godine Hrvatska nekoliko puta pružala pomoć mediteranskim zemljama koje su se suočile s nekim od najgorih požara u njihovoj povijesti – rekao je ministar.

Naglasio je potrebu za jačanjem suradnje u borbi protiv klimatskih promjena, posebice putem zajedničkih projekata zelenog razvoja i održivog plavog gospodarstva.

Grlić Radman se osvrnuo i na pitanje migracija te istaknuo da one predstavljaju ozbiljan, dugoročan društveno-ekonomski izazov s obje strane Mediterana.

– Novi Pakt o migracijama i azila pružit će okvir za snažniju suradnju i koordinaciju, a Europska unija će svakako u tom pogledu biti potpora – rekao je.

Posebno je pozvao na poboljšanje prekogranične suradnje civilne zaštite u svrhu povećanja sigurnosti mediteranskog bazena.

Tijekom svog boravka u Barceloni, Radman je održao bilateralni sastanak s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Joséom Manuelom Albaresom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dvaju zemalja i suradnji na zajedničkim izazovima u regiji Mediterana.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kronologija proglašenja gospodarskog pojasa, neželjenog djeteta kojeg hrvatska vlast nije htjela
Grlić Radman s talijanskim i slovenskim kolegom usvojio zajedničku izjavu o zaštiti Jadranskog mora