2 min. čitanja

Računalnim prijevarama iskoristili podatke najmanje 700 osoba

Računalnim prijevarama iskoristili podatke najmanje 700 osoba
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT – Splitska krim policija uhitila je 7 osoba za koje osnovano sumnjaju da su računalnim prijevarama oštetili veliki broj osoba, inače korisnika trgovačkog društva i sebi priskrbili značajnu materijalnu korist.

Policija je provela istragu nad osobama u dobi od 20 do 37 godina, koje se terete da su u razdoblju od ožujka 2020. godine do ožujka 2022. godine počinili niz računalnih prijevara na štetu trgovačkog društva.

Ekipa prevaranata u početku je na različite načine prikupljala osobne podatke korisnika usluga trgovačkog društva i to krađom izdanih računa za telekomunikacijske usluge, nakon čega su pregledom otvorenih izvora i baza podataka prikupili još više podataka o korisnicima. Potom bi nazvali tvrtku čijem su se zaposleniku/operateru lažno predstavljali kao određeni korisnik, čije su ukradene podatke koristili kako bi uvjerili operatera da su oni zaista korisnici određenih računa, nakon čega bi tražili novu lozinku za korisnički račun, pravdajući se da ne mogu pristupiti na „staru“ email adresu.

Nakon neovlaštenog pristupanja korisničkom računu, obavljali su razne vrste postupaka i transakcija koje bi se naplaćivale na računu oštećenog korisnika. Tako su registrirali kupljene SIM kartice na račun korisnika, uplaćivali novčane iznose na račune na web stranicama trgovačkih društava za priređivanje klađenja, a svi otvoreni računi glasili su na ime korisnika usluga trgovačkog društva.

Na račun ukradenih osobnih podataka kupovali su bonove za prepaid usluge koje su koristili na prethodno kupljenim SIM karticama, koje su naknadno povoljno prodavali na internetu za manji iznos od onog uplaćenog na kartici. Novac uplaćen na mrežnim stranicama priređivanim za klađenje koristili su za klađenja, transferirali na druge račune i izvršavali gotovinske isplate.

Sumnja se da su na ovaj način, koristeći podatke najmanje 700 osoba, ostvarili nepripadajuću imovinsku korist u visini od najmanje 300 tisuća kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja i prikupljenih dokaza, uhićeno je 7 osoba. Na temelju sudskog naloga izvršen je pretres njihovih stanova i prostora tijekom kojeg su pronađena i oduzeta računala, mobiteli, SIM kartice i popratna dokumentacija. Uz sedam uhićenih osoba, policija traga za još jednom sobom koja se dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.