2 min. čitanja

Rab će prvi u Hrvatskoj imati sustav za pametno upravljanje malim lukama!

Rab će prvi u Hrvatskoj imati sustav za pametno upravljanje malim lukama!
Foto: ŽLU Rab

RAB - Rapska će luka do kraja godine biti prva digitalna pametna luka u Hrvatskoj. 85 posto projekta vrijednog milijun kuna sufinancirano je bespovratnim europskim novcem, a ostatak iz županijskog proračuna. Uvođenje tehnologije videonadzora povećat će sigurnost plovila na komunalnim vezovima.

- Sporazm o suradnji u provedbi projekta “Framesport” potpisali su, u sjedištu Primorsko goranske županije, župan Zlatko Komadina i ravnatelj Županijske lučke uprave Rab, Nenad Debelić, javlja HRT Radio Rijeka. Potpisom na ugovoru o suradnji, projekt primjene sustava pametnog upravljanja lukom Rab – dobio je zeleno svjetlo.

– 24 kamere se postavljaju u komunalnom djelu i one snimaju sve vezove. Sustav je naučen da zna prepoznati da li na tom vezu postoji plovilo ili ne postoji, govori Dean Ukota, predstavnik izvođača radova, za HRT.

Takav sustav vlasniku plovila dojavit će sve informacije pa i one u slučaju jakog juga i nevremena koje često pogađa otok.

– Tu se radi o projektu s kojim ćemo pokušati bolje pratiti kretanje u samoj luci, pogotovo u komunalnom dijelu luke, ali i na operativnom dijelu obale gdje ćemo imati u realnom vremenu podatke kad je koji brod prisutan u luci i da li se nalazi na svojem mjestu, istaknuo je Nenad Debelić, ravnatelj Županijske lučke uprave Rab.

Za lučku upravu to znači uspješnije poslovanje i pružanje kvalitetnije usluge posjetiteljima Raba.

– Još jedan uspješan projekt koji smo kandidirali za sredstva europske unije i to prekogranične suradnje s Italijom gdje smo osigurali 85 posto bespovratnih sredstava, rekao je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan.

Prije desetak dana počeli su i radovi na rekonstrukciji rapske gradske luke koji će trajati do kraja iduće godine. Njima će se među ostalim omogućiti pristanak katamarana i većeg broja plovila te spriječiti plavljenje rive i staroga grada zbog jakog juga.

– Vrijednost projekta je 38 milijuna kuna osiguranih iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije povezivanja otoka. Projekt obuhvaća izgradnju sekundarnog lukobrana dužine 42 metra koji će zaštiti luku od vjetra i utjecaja juga i 400 metara rekonstrukcije obale, govori Debelić.

Spremna je i građevinska dozvola za gradnju tri komunalna gata u luci čime bi se dobilo još 100 novih komunalnih vezova.

Vrijednost sustava kog će postaviti tvrtka “Tri M” je 934 tisuće kuna, 85% sredstava sufinancira EU, a ostalih 15 % Županija.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.