2 min. čitanja

PUTOVANJE OD TRI MINUTE Ovo je najkraća brodska veza na Jadranu

PUTOVANJE OD TRI MINUTE Ovo je najkraća brodska veza na Jadranu
Foto: HRT / Screenshot

Brodovi su za otoke veza sa svijetom. Najkraća brodska linija u Hrvatskoj ima samo 320 metara. Toliko su, naime, udaljeni Brodarica i otok Krapanj. Svakodnevno, već pola stoljeća dvije obale povezuje brod Spužvar, koji tu udaljenost prijeđe za samo tri minute.

Konope mu zimi odvezuju petnaest puta na dan, ljeti dva puta više. Otkako je 1972. prvi put porinut u more, Spužvar vozi na relaciji Krapanj-Brodarica, i jedino na njoj.  Kopno i otok za koji se zna reći da je ravan kao daska dijeli 320 metara, put koji Spužvar prijeđe u tri minute, u čas, rekli bi mještani. A za Spužvara kažu – to je zjenica u oku.

Brodu izgrađenom u našem hrvatskom brodogradilištu ime su dali Krapljani.

– Zbog tradicije otoka Krapnja i onoga čime se Krapljani bave – kaže za HRT Roko Tanfara, vlasnik Muzeja spužvarstva i suvenirnice na Krapnju.

Linija je brodu Spužvar skrojena prema tamošnjim vjetrovima i maretama.

– Krapanj je vrlo poseban, ovdje svaki vjetar osjetite, ali za Spužvara to je mačji kašalj – kaže Spužvarov kapetan Renato Jaram.

Imati radno mjesto na kućnome pragu nema cijenu.

– Pet minuta mi je posao od kuće, to stvarno treba samo poželjeti, kaže Jaram.

Ploveći je ovo kroničar otočnog života.

– Godišnje preveze sedamdeset-osamdeset tisuća svijeta, a u udarnim mjesecima, u sedmom, osmom, jedno 15-20 tisuća – kaže član posade Joso Mučić.

Spužvar je čvrsta veza – i u dobru i u zlu.

– Možemo ih i u ponoć dignuti da nas prevezu, nedajbože, u potrebi. Jeste li čuli, najbolji ste na svijetu! – dovikuje dvočlanoj posadi Krapnjanka Dragica Curavić.

Ni bura ni jugo ne mogu mu ništa, a dani kad je ostao vezan, broje se na prste.

Dalibor Garma, predsjednik Mjesnog odbora Krapanj, kazao je  u središnjem Dnevniku da u Krapnju fali radnih mjesta i ulaganja u mlade ljude.

– Imamo hotel na Krapnju, 50-ak apartmana, dobru klimu, ali je problem što mladi ovdje nemaju posla pa bi im trebalo stvoriti radna mjesta. Ulaganje u mlade sigurno je ulaganje u budućnost. Problem je što nemamo doktora ovdje. Ambulanta je obnovljena prije 3-4 godine, a otkad je počela epidemija COVID-a, doktor nema više vremena dolaziti ovdje, kazao je Garma.

Smatra da bi se turistička sezona mogla produžiti i na više od 100 dana kada bi se luka osposobila za prihvat još brodova.

IMS/HTV/Ivona Ramadža

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.