4 min. čitanja

Putinu ostalo samo sedam brodova u Crnom moru

Putinu ostalo samo sedam brodova u Crnom moru
Foto: Wikimedia

Kriza na Crnom moru za ruskog se predsjednika Vladimira Putina produbila, jer mu je ostalo samo sedam brodova u njegovoj floti, priopćila je Ukrajina.

Ukrajinsko Operativno zapovjedništvo Jug, formacija ukrajinskih kopnenih snaga koja djeluje u južnom dijelu zemlje, navelo je u objavi na Facebooku u četvrtak da je "olujno nevrijeme" smanjilo Putinovu crnomorsku flotu na samo sedam plovila, prenosi Newsweek.

"Dok se olujno nevrijeme pojačava u Crnom moru, neprijateljska flotila svedena je na sedam brodova, uključujući jedan nosač podmorskih projektila", navodi operativno zapovjedništvo Jug u svakodnevnoj procjeni rata.

Newsweek nije uspio neovisno provjeriti brojke koje je iznijela Ukrajina, ali ruska crnomorska flota pretrpjela je velike gubitke od početka rata, koji je počeo nakon što je ruski diktator napao Ukrajinu u veljači.

U travnju je Rusija zadobila veliki udarac kada je potonuo zapovjedni brod flote Moskva.

Raketna krstarica potonula je nekoliko sati nakon što je Ukrajina tvrdila da je raketnim napadom nanijela značajnu štetu brodu. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksij Arestovych podijelio je na Twitteru video za kojeg vrdi da je snimka napada.

"Vodeći brod ruske mornarice, Moskva, izveo je operaciju uranjanja na području otoka gdje mu je rečeno da sam ode k****. Gdje jeMoskva? Potonuo je", napisao je Arestovych.

Rusija je u međuvremenu opovrgnula takve tvrdnje, ukazujući kako je bilo kakva šteta na brodu iz sovjetskog doba prouzročena požarom na brodu koji je doveo do detonacije određenog streljiva.

"Tijekom tegljenja Moskve do odredišne luke, brod je izgubio stabilnost zbog oštećenja trupa zaprimljenih tijekom požara od detonacije streljiva. U uvjetima olujnog mora brod je potonuo", navelo je tada rusko Ministarstvo obrane.

RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora” | | Morski HR
Ruska krstarica Moskva potonula je u “olujnom” Crnom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Rusi su teglili krstaricu do Krima gdje su je planirali popraviti nakon što je oštećena. Br

Uništena su još najmanje četiri broda iz ruske crnomorske flote, dok je posljednji vodeći brod admiral Makarov krajem listopada napala Ukrajina.

Britansko Ministarstvo obrane ocijenilo je u kolovozu da se Rusija "bori s učinkovitom kontrolom mora" dok su eksplozije potresle skladište streljiva na Krimu - poluotoku Crnom moru koji je Putin ilegalno pripojio 2014.

"Trenutačno ograničena učinkovitost crnomorske flote potkopava cjelokupnu rusku strategiju invazije", priopćilo je tada ministarstvo.

Rusija je također okrivila Ukrajinu za izdvojeni napad prošlog mjeseca na Sevastopolj, grad na Krimu u kojem se nalaziruska crnomorska flota.

VIDEO - NOVA SNIMKA! Dron glisira prema ruskom brodu, dok ga helikopter pokušava potopiti
Rusi su opet uhvaćeni nespremni na sve inovativnije načine gerilske borbe Ukrajinske ratne mornarice. Kako smo već pisali, više nadmorskih dronova doslovno je uletjelo među brodove Crnomorske flote u okupiranom Sevastopolju na poluotoku Krimu kojeg od 2014. godine drže ruske snage. Kako se čini, n…

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je devet ukrajinskih bespilotnih letjelica i sedam bespilotnih mornaričkih dronova izvelo "teroristički napad" na brodove crnomorske flote i civilne brodove koji su se nalazili na sidrištima i privezištima baze u Sevastopolju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gdje je nestala Crnomorska flota? Svi su strepili od nje, no zbog ukrajinskih napada postala je nemoćna
Nekad se ruska Crnomorska flota smatrala centralnim elementom u Putinovom pokušaju da osvoji Ukrajinu. Ali ta flota i njezino prateće zračno krilo pretrpjeli su ukrajinske napade projektilima i bespilotnim letjelicama, pretvarajući silu od koje su nekoć svi strepili u nešto što je postalo naknadna m…
Objavljene i prve snimke uništene krstarice Moskva, prije nego je potonula | | Morski HR
Pojavile su se i prve fotografije na kojima se, prema riječima autora, vidi ruska raketna krstarica Moskva nakon pogotka ukrajinskih protubrodskih projektila. Fotografije je objavila web stranica Oryx
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.