1 min. čitanja

Putinova jahta isključila transponder i promijenila ime, pa uočena uz obalu Estonije

Putinova jahta isključila transponder i promijenila ime, pa uočena uz obalu Estonije

Procijenjena na 120 milijuna dolara, druga po veličini superjahta ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja je nedavno preimenovana u 'Kosatka' ('Kit ubojica'), nastavlja izbjegavati sankcije i primijećena je uz obalu Estonije, navodi se u izvješću.

Ranijeg imena 'Graceful', luksuzni brod dug 81 metar uočio je fotograf Carl Groll, koji ga je krajem rujna snimio na putovanju natrag u Putinov rodni grad Sankt Peterburg.

Brod je pobjegao iz njemačkih voda nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači i do sada je uspio izbjeći sankcije. Snimljen je kako putuje na sjever kroz Baltičko more dok ga je pratio brod ruske obalne straže.

Još u veljači njemački list Bild izvijestio je da je superjahta brzo pobjegla, prije nego što su popravci mogli biti gotovi, prekinuvši petomjesečnu obnovu u brodogradilištima Blohm & Voss, tvrtke koja je jahtu izgradila 2014. godine.

U nastojanju da ostane neprimjećen, kapetan broda isključio je transponder, prema službi za praćenje brodova Marine Traffic, prije nego što je napustio luku Hamburg 7. veljače.

Superjahta se može pohvaliti nizom luksuznih značajki, uključujući teretanu, spiralno stubište, bazen i interijere prekrivene zlatom.

Putinova najveća superjahta, Šeherezada duga 140 metara, zaplijenjena je u svibnju u Italiji, ali 'Kit ubojica' se uspio izmigoljiti zapadnim sankcijama.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.