2 min. čitanja

Putin potpisao novi strateški dokument ruske mornarice: SAD je glavna prijetnja!

Putin potpisao novi strateški dokument ruske mornarice: SAD je glavna prijetnja!
Foto: Youtube/Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je potpisao novu mornaričku doktrinu u kojoj je SAD određen kao najveći ruski protivnik, a u dokumentu se najavljuju i ruske morske ambicije na područjima poput Arktika i Crnog mora.

Govoreći povodom Dana ruske mornarice u bivšoj carskoj prijestolnici Sankt Peterburgu Putin je hvalio Petra Velikog, cara koji je osnovao taj grad, jer je Rusiju učinio morskom velesilom.

Nakon pregleda mornarice Putin je održao kratki govor u kojem je obećao da će pomorske snage uskoro dobiti hiperzvučne rakete Cirkon koje je prozvao jedinstvenima u svijetu. Upozorio je da Rusija ima dovoljnu vojnu snagu da porazi bilo kojeg agresora.

Nedugo prije govora Putin je potpisao 55 stranica dugu doktrinu u kojoj se postavljaju široki strateški ciljevi mornarice. Navodi se ambicija da ona postane "velika pomorska sila" koja će djelovati u cijelom svijetu.

Najveća prijetnja Rusiji, stoji u dokumentu, "strateška je politika SAD-a koji želi dominirati svjetskim oceanima", kao i NATO-vo djelovanje koje je sve bliže ruskim granicama.

Rusija bi mogla primjereno iskoristiti svoju vojnu moć u svjetskim oceanima ako ne uspije djelovati diplomatskim ili ekonomskim putem, stoji u doktrini.

Putin tijekom svog govora nije spomenuo invaziju na Ukrajinu, no u dokumentu se najavljuje "opsežno jačanje ruskog geopolitičkog položaja" u Crnom i Azovskom moru. Kao područje od posebne važnosti izdvojen je Arktik.

Ruska obala duga je 37.650 kilometara te se proteže od Japanskog do Bijelog mora, a uključuje i Crno more i Kaspijsko jezero.

Putin je u govoru rekao da će mornarica dobiti Cirkone "u narednim mjesecima".

- Fregata Admiral Gorškov bit će prva koja će ići na borbene zadatke s tim zastrašujućim oružjem - dodao je.

- Ključna je sposobnost ruske mornarice. Ona može brzinom munje odgovoriti svima koji se odluče ugroziti naš suverenitet i slobodu - zaključio je Putin.

Hiperzvučne rakete mogu putovati devet puta brže od brzine zvuka, a Rusija je prošle godine provela testna lansiranja Cirkona s borbenih brodova i podmornica.

U nedjelju na Krimu proruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev priopćio je kako su ukrajinske snage pogodile sjedište ruske crnomorske flote, ozlijedivši petoro ljudi, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.