2 min. čitanja

Pustoše li se istarske šume bez milosti?

Pustoše li se istarske šume bez milosti?
Foto: Istra24

Istra24 donosi podatke koji su nas špkirali - devastacija i pustošenje Istre i njezinih šuma prema njihovim podacoima ne da ne staje, već se ubrzava!

Jedan od primjera koji najbolje ilustrira devastaciju je gigantska parcelacija pokraj Betige na području općine Bale. U početku bijaše šuma, onda se razbuktala pohlepa. Šuma je posječena a hektari zemlje pretvoreni su u male parcele od po 500 kvadrata koje se sada dilaju na sve strane. piše Istra24.

Šuma kraj Betige bila je dio Programa za gospodarenje šumama i nikako nije smjela biti posječena bez suglasnosti nadležnih organizacija. Takva suglasnost nikad nije izdana.

Što kaže Kazneni zakon?

Pa kaže da tko protivno propisima siječe ili krči šumu ili na drugi način pustoši šumu, a time ne čini neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Osim toga tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini u šumi koja je sastavni dio područja koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Pustošenje šuma je svaki nezakonit zahvat u šumama i na šumskim zemljištima kojim se remeti gospodarenje šumama i smanjuje buduća vrijednost šuma.

Zakon je prilično jasan. Za procesuiranje kaznenih djela opisanih u spomenutim člancima nadležno je Državno odvjetništvo. Međutim, napominju, konkretna reakcija represivnih institucija zasad je izostala.

Daljnja devastacija

Rezultat je neobuzdana i nesankcionirana pohlepa koja se širi kao epidemija. Na terenu jedno mračno djelo zove drugo. Pustošenje je usko vezano s devastacijom prirode dovozom ilegalnog otpada.

Usred buduće favele kraj Betige nalazila je poveća vala. U nastojanju da se dobije još desetak parcela (čitaj još par desetaka tisuća eura) vala se godinama nakrcava raznoraznim, često i opasnim otpadom. Novac se ubire i od naplate za ilegalno odlaganje otpada.

Istra24 piše da je istarsko Županijsko državno odjetništvo zaprimilo nekoliko kaznenih prijava vezano za pustošenje šuma pokraj Betige i Mandriola. Na terenu je vidljivo da se otpad dovozi i dalje kao i da se parcele iz favele prodaju i dalje.

Kraetivnost u pustošenju šuma nama granica. Tako se u Ližnjanu sječe šuma koje su u koncesiju dale upravo Hrvatske šume.

Zašto uporno nedostaje reakcije nadležnih tijela, pitaju se?

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.