2 min. čitanja

Pustinjska prašina ima vitalnu ulogu za fitoplankton

Pustinjska prašina ima vitalnu ulogu za fitoplankton
Foto: NOAA / Unsplash

Znanstvenici su otkrili da gotovo posvuda čak i skromne količine pustinjske prašine povećavaju masu i poboljšavaju zdravlje fitoplanktona.

Fitoplanktoni su jedni od najmanjih i najbrojnijih organizama na planetu, a važni su za zdravlje i dobrobit mnogih oblika života. Kolaps svjetske fitoplanktonske populacije imao bi strašne posljedice za okoliš i civilizaciju.

Stoga nije pretjerano reći da je fitoplankton od vitalnog značaja za život na Zemlji. Ne samo da čini osnovu lanca prehrane u oceanu koji također hrani kopnene životinje i ljude, već utječe i na klimu.

Fitoplankton, poput zemaljskih biljaka, za rast zahtijeva sunčevu svjetlost, vodu i hranjive tvari, prenosi Sci Tech Daily.

Studija objavljena u časopisu Science otkriva da mineralna prašina s kopna igra vitalnu ulogu u oplodnji fitoplanktona u oceanima. Istraživači su u svom radu kombinirali satelitska promatranja i računalne modele.

Čestice prašine mogu putovati tisućama milja prije nego što padnu u ocean gdje hrane fitoplankton na velikim udaljenostima od izvora prašine, rekla je koautorica studije Lorraine Remer, profesorica istraživanja na Sveučilištu Maryland.

Znanstvenici su otkrili da gotovo posvuda čak i skromne količine pustinjske prašine povećavaju masu i poboljšavaju zdravlje fitoplanktona.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO NEVIDLJIVI STANOVNICI JADRANA Tisuću su puta manji od zrna riže!
U Jadranskom moru prepoznajemo brojne autohtone, ali u posljednje vrijeme i invanzivne vrste, koje se tu zbog sve intenzivnijih klimatskih promjena sve češće nastanjuju. To su, naravno, vrste koje vidimo golim okom. No jeste li znali da je Jadran bogat i vrstama koje su toliko male da ih ne možemo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.