2 min. čitanja

Pulsko sklonište za životinje bit će jedno od najmodernijih i najopremljenijih u Hrvatskoj

Pulsko sklonište za životinje bit će jedno od najmodernijih i najopremljenijih u Hrvatskoj
Foto: Grad Pula

PULA - Radovi na izgradnji i opremanju pulskog skloništa za životinje na Partizanskom putu u Puli gotovi su i sve je spremno za njegovo otvorenje. S gotovo šest milijuna kuna Grad Pula financirao je i izgradio objekt skloništa za životinje s pripadajućim sadržajem koji će skoro biti u funkciji i na usluzi građanima i životinjama.

U objektu skloništa nalazi se polivalentni prostor za prijem stranaka, odnosno udomitelja koji će služiti i za prihvat i predstavljanje skloništa vrtićkim i školskim skupinama kao i ostalim edukativnim aktivnostima.

U glavnom objektu nalaze se još prostorije za mačke, prostor za pranje, čišćenje i uređivanje životinja. Nadalje, tu je i prostorija za karantenu-izolaciju, prostorija za pregled i liječenje životinja.  Za prehranu životinja bilo je nužno osigurati skladište za hranu i kuhinju te skladište za ostali pribor.

Smještajne jedinice za životinje nalaze se neposredno uz objekt te se radi o 22 boksa maksimalne veličine. Sukladno normativima za držanje životinja u svaki boks moći će se smjestiti maksimalno pet do šest pasa.

Djelatnici će voditi brigu da su u boksu združive životinje kako ne bi došlo do ozljeda. Osigurani su odvojeni boksevi za opasne životinje. Ovi boksevi u slučaju da nema opasnih pasa mogu služiti za držanje mačaka u vanjskom prostoru.

U slučaju većih potreba sklonište je projektirano na način da se mogu nadograditi nove sekcije smještajnih jedinica.

Uz prostorije skloništa nalaze se prostorije predviđene za veterinarsku praksu u kojoj će se obavljati veterinarska skrb za životinje u skloništu i za životinje koje su preuzete i privremeno smještene u sklonište do vraćanja vlasniku. U veterinarskoj praksi nalazi se prostorija za pregled životinja, prostor za operativne zahvate i ostale prostorije te oprema za osnovne kirurške i veterinarsko-zdravstvene zahvate. U veterinarskoj praksi životinje će se operirati, liječiti, čipirati i cijepiti.

Objekt je izgrađen na čestici veličine više od 3000 četvornih metara, dislociran od naseljenog mjesta, ali ipak u blizini grada i pristupačan građanima. Okoliš je uređen za šetnju i istrčavanje životinja, a predviđeno je i parkiralište za udomitelje i osoblje. U vanjskom dijelu nalazi se i prostor za slobodno kretanje.

Neposredno uz azil planira se urediti prostor za slobodnu šetnju nakon prorjeđivanja vegetacije.

U skloništu će se za sada zaposliti dvije osobe koje će brinuti o životinjama sedam dana u tjednu. Briga o životinjama ne predstavlja 24-satno dežurstvo uz životinje, već pripravnost za zbrinjavanje životinja te dnevno hranjenje, pranje, čišćenje životinja u jutarnjim i popodnevnim satima kao i udomljavanje životinja.

Sklonište za životinje bit će otvoreno za posjetitelje minimalno četiri sata u danu od čega dva dana u tjednu u popodnevnim satima. Izvan radnog vremena djelatnici će biti na raspolaganju za posjetitelje 24 sata na dan za potrebe preuzimanja životinja s javnih površina i eventualnog udomljavanja ukoliko udomitelji nisu u mogućnosti tijekom uredovnog radnog vremena.

Za otvorenje skloništa i početak rada Grad Pula još samo očekuje dobivanje rješenja Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo, javljaju iz Grada Pule.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.