1 min. čitanja

Pulska gimnazijalka osvojila srebrnu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi u Bogoti

Pulska gimnazijalka osvojila srebrnu medalju na Prirodoslovnoj olimpijadi u Bogoti
Foto: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Predstavnici Hrvatske, učenici do 16 godina, sudjelovali su na 19. Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (International Junior Science Olympiad – IJSO ) te osvojili četiri srebrne i dvije brončane medalje, a među njima je i nadarena pulska gimnazijalka Kim Radešić.

Hrvatski učenici osvojili medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih.

Kim Radešić (srebrna medalja), Karlo Ahel (srebrna medalja), Luka Duplančić (srebrna medalja), Roko Marić (srebrna medalja), Luka Ozvačić (brončana medalja), Lana Krog (brončana medalja).

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i uz vođenje Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja, a testiranja se provode u organizaciji mentora s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje.

Mentori koji su sudjelovali u odabiru i pripremama učenika, te prijevodima zadataka na natjecanju djelatnici su PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Ovogodišnje je natjecanje održano od 2. do 12. prosinca u Bogoti (Kolumbija). Naši su učenici rješavali dva teorijska i jedan eksperimentalni test. U natjecanju su sudjelovale 44 države i oko 250 učenika iz cijelog svijeta, objavili su ovu vijest s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Na odabir nacionalnog tima za olimpijadu pozivaju se učenici koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije. Testiranja se provode u organizaciji mentora s Prirodoslovno- matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu, a potom se na fakultetu provode i pripreme za natjecanje.

Foto: PMF

Sudjelovanje Hrvatskih učenika na Olimpijadi financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.