2 min. čitanja

Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vode

Pula uvodi mjere dodatne racionalizacije trošenja vode
Foto: Pixabay/Ilustracija

PULA – Tjednima svjedočimo nezapamćenoj suši koja je pogodila sjever Italije, inače gospodarski najrazvijeniji dio zemlje. Tamošnje vlasti uvele su strogu kontrolu trošenja pitke vode pa više nema punjenja bazena, zalijevanja vrtova ili javnih površina. Sličnu, ali puno blažu praksu uvodi i Pula.

Iz pulske gradske uprave su izvijestili kako će od ovog tjedna pokrenuti niz aktivnosti u cilju racionalnijeg trošenja vodnih resursa kako bi se pridonijelo prevenciji ili ublažilo efekte eventualnog proglašenja mjera redukcije vode na području Istarske županije i Grada Pule.

– Grad Pula s trgovačkim društvima ovime želi maksimalno pridonijeti dodatnoj racionalizaciji potrošnje vode. Iako se nadamo da do mogućih redukcija neće doći, ovim aktivnostima i odlukama pokazujemo odgovornost u upravljanju i brigu o vitalnim resursima kao što je to voda. Pozivamo također sve sugrađanke i sugrađane, naše drage goste, te poslovne subjekte, druge gradove i mjesta u Istri i čitavu zajednicu na racionalno trošenje vode kako bismo zajedno pridonijeli lakšem prebrođivanju trenutne situacije kada je u pitanju stanje vodnih resursa u našem gradu i županiji – izjavio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Napominju kako se usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule i čišćenja prometnica provode koristeći isključivo vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće. Od ukupnih 70 000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola, ove je godine iz navedenog izvora za potrebe usluga komunalnog društva Pula Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenutku ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora.

Poručuju i da dokle god za to postoje preduvjeti, aktivnosti čišćenja ulica i zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule provodit će se bez dodatnih mjera štednje čak i u trenutku eventualnog proglašenja mjera redukcije. Aktivnosti zalijevanja parkovnih površina provode se tijekom noćnih sati jer tada biljke mogu vodu optimalno iskoristiti, a utrošak iste je zbog smanjene evaporacije i utjecaja sunčeve svjetlosti znatno manji.

U cilju preuzimanja proaktivne uloge u racionalnom trošenju vodnih resursa, započet će se s reduciranjem zalijevanja preostalih javnih zelenih površina izvan užeg centra Pule u cilju minimalne potrošnje vode, poručuju iz Grada Pule, uz napomenu da će se provesti i mjera zatvaranja tuševa na plažama i kupalištima Valkane, Stoja, Mornar, Zelenika i Hidrobaza.

Poduzeće Herculanea će u cilju pomoći lokalnim poljoprivrednicima otvoriti mogućnost preuzimanja tehnološke vode iz izvora Nimfej.  Svi zainteresirani poljoprivrednici mogu se obratiti direktno Pula Herculanei na e-mail adresu info@herculanea.hr, te će se u skladu s raspoloživim količinama vode i za potrebe zalijevanja poljoprivrednih površina omogućiti preuzimanje u za to predviđenim cisternama.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.