2 min. čitanja

U Pločama situacija bolja - Voda se povukla sa svih kritičnih mjesta, sanirane najveće štete

U Pločama situacija bolja - Voda se povukla sa svih kritičnih mjesta, sanirane najveće štete
Foto: HTV Screenshot

Grmljavinsko nevrijeme koje je jučer pogodilo neretvansko područje napravilo je štetu u Pločama i okolnim naseljima. Prema podacima državnog hidrometeorološkog zavoda na tom je području palo oko 200 litara kiše po četvornom metru. Nevrijeme netipično za ovo doba godine za sada nije izazvalo veću štetu na poljoprivrednim nasadima, no i to će se u idućim danima detaljnije utvrditi.

Trenutno je bolja situacija od jučerašnje jer se povukla voda sa svih kritičnih mjesta i sanirale su se najveće štete.

- Ljudi još uvijek zovu i prijavljuju štete na svojim područjima. Sve je krenulo u ranim jutarnjim satima uslijed olujnog nevremena i nezapamćenih količina kiše na području grada Ploča - kaže zapovjednik JVP-a Ploče Edo Barbir.

- Počeli smo zaprimati dojave građana o poplavama u stambenim i gospodarskim objektima. Dežurna smjena je odmah izašla na intervenciju i djelatnici iz pripravnosti. Ukupno su odrađene 23 intervencije gdje je sudjelovalo 12 vatrogasaca uz upotrebu četiri vatrogasna vozila - rekao je.

Naglasio je kako se nadaju da neće biti toliko obilne padaline i da neće nanijeti dodatnu štetu građanima koji su već pretrpjeli ogromne štete.

- Ako bude potrebe JVP grada Ploče će sa svojim raspoloživim resursima dati odgovor u zaštiti građana i njihove imovine - zaključio je.

Stanovnici Ploča i okolnih naselja kažu da ne pamte ovako obilnu kišu. Grmljavinsko nevrijeme nanijelo je štetu na nekim poslovnim objektima, a kiša, odnosno oborinske vode stvorile su probleme. Najveća šteta za sada je zabilježena u nasilju Stablina, gdje je voda došla do podrumskih prostorija, do obiteljskih kuća i do automobila. Cesta je pod vodom.

Gradske službe su zaprimile mnogo poziva. Šteta se tek utvrđuje. Sve su službe na terenu. Vatrogasci ispumpavaju vodu gdje je potrebno, a stanovnici se boje opet najavljene kiše koja bi mogla stvoriti dodatne probleme.

Ako bude utvrđeno više od 20 posto štete, na ovom području bit će proglašena elementarna nepogoda.

- Imamo trgovinu i bravarsku radionicu u kojoj je sinoć, nažalost, sve stradalo - od aparature, mašina, aparata, voda je bila do pola metra. Jutros nismo mogli pristupiti uopće, a ne možemo ni raditi. Mislim da su krivi putevi koji su iza nas prokopani, oborinske vode, jer se to dosad nikad nije dešavalo. Da smo znali, došli bismo da to spasimo - rekla je Marina Bošnjak iz Ploča za HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.