2 min. čitanja

Pula će uspostaviti "treći gradski centar" kojeg bi činila i zona Vallelunga

Pula će uspostaviti "treći gradski centar" kojeg bi činila i zona Vallelunga
Foto: Grad Pula, Vallelunga arhiva

PULA - Pored središnjeg gradskog centra na području starog grada te gradskog centra u južnom dijelu grada, Grad Pula želi uspostaviti i svojevrstan „treći gradski centar“ u sjevernom dijelu grada kojeg bi činila i zona Vallelunga. Kako bi se kvalitetno izradilo rješenje za zonu Vallelunga, potpisan je ugovor između Grada Pule i Fakulteta Arhitekture u Zagrebu te uglednog arhitekta doc. dr. sc. Žunić Alena, mag.ing.arh.

Zbog veličine i zahtjevnosti zone, kako u financijskom tako i operativnom smislu, razvoj je predviđen u više faza.

Prvu fazu čini obnova i stavljanje u funkciju dviju građevina unutar zone – Poduzetničko inovacijski centar (PIC). U okviru potpisanog ugovora izradit će se idejno arhitektonsko rješenje, a provedba je planirana u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pula za što je osigurano sufinanciranje u iznosu od dva milijuna eura bespovratnih sredstava.

- Pulski Inovacijski Centar (PIC) predstavlja jednu od značajnijih brownfield lokacija na području grada koja je danas zapuštena, ali predstavlja iznimno vrijedan prostorni resurs. Vallelungu vidimo u pravcu razvoja inovativnih tvrtki, ljudskog kapitala, infrastrukture, napredne industrije - rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Konkretne aktivnosti koje obuhvaćaju detaljnu analizu potencijala prostora već su provedene te se intenzivno radi na daljnjem razvijanju projektnih rješenja čije se dovršenje očekuje tijekom srpnja ove godine.

Idejno rješenje koje će proizići iz potpisanog Ugovora oblikovat će fizički izgled zone i postaviti temelje za njezin budući razvoj kao središta inovacija i urbanog života s posebnim fokusom na tri tematska područja u smjeru inovacijskog poduzetništva: green tech, blue maritime i eko proizvodnja hrane. Ova specifična orijentacija je usklađena s regionalnim lancima vrijednosti i razvojem prioritetnih niša industrijske tranzicije.

Idejnim arhitektonsko urbanističkim rješenjem namjerava se urbanistički postaviti temelje cjelokupnog područja koje obuhvaća oko 250 tisuća četvornim metara i veliki broj postojećih građevina te iznimno vrijedan zeleni fond.

Realizacija ITU projekta (PIC) podrazumijeva aktivnosti na revitalizaciji dvije građevine, njihovog neposrednog okoliša te nabavu opreme i pokretanje usluga za potporu poduzetničkim inovacijama.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.