2 min. čitanja

PSEĆI ŽIVOT Veterinari savjetuju što učiniti ako vaš pas popije morsku vodu

PSEĆI ŽIVOT Veterinari savjetuju što učiniti ako vaš pas popije morsku vodu
Foto: Pixabay

Kupanje u moru rijetko koga ostavi ravnodušnim, a posebno mu se vesele naši najbolji četveronožni prijatelji, u ovom slučaju psi. Nema osobe koja se barem jednom u životu nije "nagutala" mora - bez obzira je li krivo procijenila nadolazeći val ili nespretno izronila. No što kada se to dogodi vašem psu?

Mnogi psi imaju tendenciju piti morsku vodu, što itekako može predstavljati stvarnu opasnost za vašeg psa. U malim količinama to ne bi trebalo biti previše opasno, a ispijanje slane vode kod pasa najčešće izaziva kratkotrajni proljev. No u većim količinama ono može biti kobno.

Kada pas pije morsku vodu, njegovo tijelo će pokušati uspostaviti ravnotežu. Njihove će stanice otpustiti vodu iz tijela kako bi uravnotežile visoke razine soli, pri čemu mogu nastati mnogi simptomi i problemi, poput vrtoglavice, zbunjenosti ili letargije.

Gutanje veće količine morske vode može uzrokovati trovanje slanom vodom kod pasa, a ako sumnjate da se vaš pas nagutao morske vode, najbolje što možete učiniti jest otići do najbliže veterinarske klinike. Za ove zdravstvene probleme ne postoji poseban tretman; veterinar će morati uspostaviti ravnotežu vode i elektrolita u tijelu psa. Većina pasa oporavi su u roku od dva do tri dana, piše portal World dog finder.

Simptomi trovanja slanom vodom

Ako sumnjate da je vaš pas progutao morsku vodu, morate biti na oprezu i pratiti bilo kakve simptome. Ako uočite rane simptome, brže ćete pomoći životinji. Simptomi su:

  • Ekstremna žeđ
  • Ekstremno mokrenje
  • Povraćanje
  • Proljev
  • Letargija
  • Napadaji

Kako biste spriječili da do ovakvih situacija dođe, na plažu obavezno ponesite veću količinu pitke vode koju biste trebali davati svom psu svakih 15-30 minuta. Ako vaš pas nije žedan, manja je mogućnost da će piti slanu vodu.

U slučaju da primijetite neke od navedenih simptoma trovanja, što prije dođite do najbližeg veterinara.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasnik apartmana iznenadio odgovorom na pitanje o dovođenju psa | | Morski HR
Društvenim mrežama kruži navodna komunikacija vlasnika apartmana s potencijalnim gostom koji se prethodno želio informirati može li njegov vjerni prijatelj s njim na ljetovanje: - Volio bih povesti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.