1 min. čitanja

Prvi sastanak za provedbu EU projekta Silvanus u Vatrogasnom trenažnom centru "Šapjane" u Primorsko-goranskoj županiji

Prvi sastanak za provedbu EU projekta Silvanus u Vatrogasnom trenažnom centru "Šapjane" u Primorsko-goranskoj županiji
Foto: Pixabay/Ilustracija

Na sastanku održanom ovoga tjedna nazočili su predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.

Nakon uvodne riječi održana je prezentacija o dosadašnjem tijeku prenamjene bivše vojarne "Boršt" u Vatrogasnom trenažnom centru "Šapjane", nakon čega se krenulo u razradu pilot vježbe u sklopu EU projekta Silvanus, koja će biti održana u proljeće sljedeće godine.

Demonstracijska vježba gašenja šumskog požara će biti podijeljena na fazu A - "prevencija i priprema" i fazu B - "detekciju i monitoring" te su podijeljeni zadaci provedbe faza vježbe između predstavnika Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije.

EU-projekt SILVANUS planira pružiti ekološki održivu i klimatski otpornu platformu za upravljanje šumama kroz inovativne sposobnosti za sprečavanje i borbu protiv nastanka i širenja požara raslinja.

Platforma će udovoljiti zahtjevima učinkovitog korištenja resursa i pružiti zaštitu od prijetnji požara raslinja na koje se nailazi globalno. Projekt će uspostaviti sinergiju između zaštite okoliša; stručnjaka za tehnologiju i društvene znanosti za jačanje sposobnosti regionalnih i nacionalnih vlasti da nadgledaju šumske resurse, procjenjuju biološku raznolikost, generiraju preciznije pokazatelje rizika od požara i promiču sigurnosne propise među građanima kroz kampanje podizanja svijesti.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.