2 min. čitanja

Prvi džepni kalkulator u Europi nastao je u malom mjestu na sjeveru Istre

Prvi džepni kalkulator u Europi nastao je u malom mjestu na sjeveru Istre
Foto: HTV screenshot

Prvi džepni kalkulator u Europi nastao je u Hrvatskoj, na sjeveru Istre, u malim Bujama. Te davne 1971. izradila ga je tvrtka Digitron, pa smo desetljećima kalkulatore nazivali digitronima. Više od pola stoljeća od tog slavnog događaja, u Bujama je priređena multimedijska izložba digitrona.

DB 800 - kalkulator proizveden u Bujama - glavna je zvijezda stalnog postava multimedijske izložbe otvorene u bujskoj galeriji Orsola. Baš kao što priliči prvom europskom džepnom kalkulatoru.

- Zbilja ga se može stavit u džep. On je napravljen na bazi američkih čipova, što je za ono vrijeme u Jugoslaviji bilo malo čudno, otkud ta tehnologija - rekao je za Dnevnik Tomislav Talan, voditelj projekta, udruga Retro Info.

Amerikanci i Japanci samo su nekoliko mjeseci prije Digitrona iz Buja izradili džepne kalkulatore. Cijena im je bila enormno visoka, kao i ona bujskoga DB 800.

- To je jedna priča kako je jedan gospodin radio u nekom dizajnerskom birou i onda su oni na radničkom savjetu odlučivali hoće li oni 72. godine potrošiti novac tako da kupe DB 800 ili da kupe službenog fiću - dodaje Talan.

Zahtjevan put koji je prevalio kalkulator - od nečeg glomaznog i skupog do onoga što danas sadržava svaki mobitel - na izložbi se može istražiti kroz proširenu stvarnost. (u slici se vidi kako to funkcionira) Udruga za očuvanje informatičke baštine prikupila je najvažnije svjetske uzorke - počevši od antičkih do onih prvih mehaničkih, vrlo nepreciznih.

- I tek u 19. stoljeću se počelo nešto dešavat da kad nešto upišeš u njih da oni izbace brojku, da je relevantan, blizu, al ne baš sasvim točan - kaže Ivan Prlić, Kreativna produkcija "Brojka".

Kreatori postava nadaju se dobivanju većeg prostora kako bi mogli prikazati više priča o pojavi upravo "bujskoga digitrona".

- I značenje digitrona za Buje i na neki način multikulturalnost koja je nastala zbog toga što su ljudi iz raznih krajeva dolazili ovdje raditi, što je neki opis Istre oduvijek bio i nadam se da će uvijek biti - ističe Kristijan Kaurić, Kreativna produkcija "Brojka".

Danas tvrtka Digitron radi u puno manjem opsegu. Proizvodi, među ostalim, vage i fiskalne blagajne. No njezin je naziv ostao eponim za kalkulatore, osobito među starijim generacijama.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.