2 min. čitanja

Prvi brod s ukrajinskim žitom krenuo iz luke u Odesi

Prvi brod s ukrajinskim žitom krenuo iz luke u Odesi
Foto: Twitter

Prvi brod sa žitom koji je krenuo iz Ukrajine od početka ruske invazije, napustio je luku Odesa u ponedjeljak, prema sporazumu o zajamčenom sigurnom prolazu, priopćilo je tursko ministarstvo obrane, dodajući da će nakon ovoga uslijediti još brodova.

Brod Razoni pod zastavom Sierra Leonea, natovaren kukuruzom, uputit će se u Libanon, priopćilo je ministarstvo a prenosi jutros Reuters.

Isplovljavanje broda omogućeno je nakon što su Moskva, Kijev, Ankara i Ujedinjeni narodi potpisali ugovor o izvozu žitarica i gnojiva u srpnju. Dogovor ima za cilj omogućiti siguran prolaz za pošiljke žitarica u i iz Čornomorska, Odese i luke Pivdennyi.

- Dogovoreno je da teretni brod pod zastavom Sierra Leonea pod nazivom Razoni, koji je natovaren kukuruzom, isplovi iz luke Odesa u 08:30 ujutro (05:30 GMT) 1. kolovoza kako bi krenuo u Libanon - priopćilo je tursko ministarstvo obrane u bilješci.

- Raspoređivanje drugih brodova planirano je u okviru utvrđenog koridora i metode u sklopu sporazuma od 22. srpnja - rečeno je.

Ukrajinski predsjednički dužnosnici rekli su da je u crnomorskim lukama Ukrajine usidreno 17 brodova s ​​gotovo 600.000 tona tereta. Od njih je 16 brodova držalo ukrajinsko žito ukupne tonaže od oko 580.000 tona.

Ukrajinske isporuke preko mora su zastale od veljače, podstičući globalne cijene žitarica, ulja za kuhanje, goriva i gnojiva.

Moskva je odbacila odgovornost za prehrambenu krizu, okrivljujući zapadne sankcije za usporavanje izvoza i Ukrajinu za miniranje prilaza svojim lukama.

Koordinacijski centar uspostavljen je u Istanbulu za nadgledanje brodova koji polaze iz Ukrajine i inspekciju dolaznih brodova za oružje kao dio sporazuma. U centru rade izaslanstva UN-a, Rusije, Ukrajine i Turske.

Rusija i Ukrajina glavni su svjetski dobavljači pšenice, a sporazum je namijenjen ublažavanju prehrambene krize i smanjenju svjetskih cijena žitarica.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.