1 min. čitanja

Prvi brod s ukrajinskim žitaricama stigao u Tursku

Prvi brod s ukrajinskim žitaricama stigao u Tursku
Foto: Youtube Screenshot

Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je u utorak navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.

Teretni brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je u ponedjeljak ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. U srijedu ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

Brod dug 186 metara približio se obali malo prije 19,00 sati po mjesnom vremenu (18,00 sati po srednjoeuropskom), izvijestili su fotografi i video novinari AFP-a.

Pregled broda koji traži Moskva kako bi se uvjerila da ne prevozi oružje, obavit će “izaslanstvo sastavljeno od turskih, ruskih, ukrajinskih i UN-ovih predstavnika, nakon čega će Razoni nastaviti plovidbu”, rekao je novinarima turski admiral Oezcan Altunbulak, čelnik Zajedničkog koordinacijskog središta koje nadgleda operacije, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.