3 min. čitanja

PROVJERILI SMO Naplaćuje li se i zašto ulaz na plažu u kampu Omišalj

PROVJERILI SMO Naplaćuje li se i zašto ulaz na plažu u kampu Omišalj
Foto: Camping Omišalj - Krk/Facebook

OMIŠALJ - I ove godine opet ista priča. Našoj redakciji obratilo se nekoliko domaćih, ali i stranih gostiju šokirani što se ulaz na plažu u kamp Omišalj na Krku, nekadašnji kamp Pušća, naplaćuje 90 kuna po osobi. Ista situacija sa istim kampom dogodila se i prošle godine, doduše tada je ulaz bio 75 kuna. Iz kampa nas uvjeravaju da ulaz na plažu ne naplaćuju te da svi koji to žele na plažu mogu slobodno.

- I ove godine se plaća upad na plažu, znači ne bazen, ne restoran, isključivo smo rekli da bi samo na plažu, i to je ove godine 90 kuna. Poslao sam mail općini Omišalj, gdje se iz istog da iščitati da HADRIA d.o.o. bez obzira što nema pravo zagrađivati/naplaćivati ulaz u biti ima to pravo? Ili se i dalje svi prave glupi - napisao nam je čitatelj Alen.

Kontaktirali smo Općinu Omišalj odakle su naš upit proslijedili Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije. Oni su nam pak na uvid proslijedili koncesijski ugovor iz kojeg je kristalno jasno da spomenuta tvrtka nema dopuštenje za naplatu ulaza na plažu, što nije niti bio predmet ugovora.

- Koncesija za plažu ispred kampa Pušća dana je 2017. godine na rok od 20 godina. Koncesija je dana s mogućnošću gradnje i ograđivanja plaže, no BEZ NAPLATE ULAZA slijedom čega je koncesionar dužan dozvoliti ulazak sa sjeverne/južne strane pomorskog dobra na područje koncesije, odnosno na plažu ispred kampa koja je u koncesiji. Pitanje naplate ulaska u kamp Pušća koji je izvan pomorskog dobra i izvan predmeta koncesije nije u nadležnosti ovog Upravnog odjela već područje kampa predstavlja nekretninu u vlasništvu Općine Omišalj i u višegodišnjem je zakupu tvrtke Hadria d.o.o. što znači da se na navedenoj nekretnini primjenjuju odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i da ta nekretnina nema status niti javnog niti općeg dobra - napisala nam je u odgovoru savjetnica za pomorsko dobro i koncesije pri PGŽ-u Maja Jurasić.

Foto: Camping Omišalj - Krk/Facebook

Ako kamp ne smije naplaćivati ulaz na plažu, zašto to onda rade? S tim pitanjem obratili smo se i upravi kampa iz kojeg nam je rečeno da je očito opet došlo do nesporazuma te da je ulaz na plažu slobodan i besplatan.

- Područje Kampa Omišalj, koji je kategoriziran kao kamp s pet zvjezdica, ograđeno je iz razloga sigurnosti korisnika kampa, razloga kontrole prolaska osoba kroz kamp, razloga zaštite i sigurnosti imovine, razloga kontrole broja osoba prisutnih na području kampa te time kontrole racionalnog korištenja prirodnih i drugih resursa, kontrole stvaranja otpada i sl. Područje koncesije pak ograđeno je sukladno pravu na ograđivanje koje proizlazi iz Odluke o dodjeli koncesije i posljedično sklopljenog ugovora o koncesiji. Ulazak posjetitelja u kamp kontrolira se preko recepcije kampa.

Naplata ulaznica za ulazak u kamp, čime se osobama omogućuje korištenje sadržaja kampa pa tako primjerice korištenje bez dodatne naknade modernih i opremljenih sanitarnih čvorova, korištenje bez naknade otvorenog bazena, korištenje uz dodatnu naknadu ugostiteljskih, sportskih i zabavnih sadržaja kampa, predstavlja poslovnu odluku društva Hadria d.o.o. te je na takvu naplatu društvo Hadria d.o.o. ovlašteno.

Ulaznice pak za područje koje predstavlja predmet dane koncesije ne naplaćuju se. Pristup je moguć s morske i kopnene strane. Sa zapadne strane pomorskog dobra omogućen je kopneni pristup pristaništu sukladno odredbama ugovora o koncesiji, uz to je omogućen kopneni pristup pomorskom dobru sa sjevernoistočne strane pomorskog dobra - stoji u odgovoru koji potpisuje direktor kampa Omišalj Luka Majcen.

Drugim riječima, svi koji žele isključivo na plažu u kamp Omišalj to mogu učiniti besplatno, a posjetiteljima su na raspolaganju dva ulaza. Ovim putem savjetujemo upravi kampa da u cilju pravodobnog i jasnog informiranja svih onih koji se žele kupati na plaži u kampu, a nisu njihovi gosti, da na vidljivom i frekventnom mjestu izvjese obavijest o tome da se ulaz na plažu ne naplaćuje i da postoje drugi punktovi kroz koje gosti mogu nesmetano do mora.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

[embed]https://morski.hr/2021/08/17/doznajemo-na-plazi-ispred-kampa-pusca-u-omislju-ne-smiju-vam-naplacivati-ulaz/[/embed]

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.