2 min. čitanja

Prosvjed protiv ulaganja u LNG i plinsku infrastrukturu

Prosvjed protiv ulaganja u LNG i plinsku infrastrukturu
Foto: LNG Hrvatska

Prosvjedna akcija protiv ulaganja u LNG i plinsku infrastrukturu, održana je u petak ispred ulaza u LNG terminal u Omišlju, a pedesetak okupljenih klimatskih aktivista poručilo je da novac treba ulagati u obnovljive izvore energije, a ne u projekte tzv. fosilne industrije.

Prosvjednici su se okupili na cestovnom ulazu u terminal noseći transparente s natpisima Kraj ere fosilnih goriva, Plinovod u klimatski pakao, Moć narodu te uzvikujući Ugljen, nafta, plin - gotovo je s tim, Stop LNG, Jedina nada - klimatska pravda, jedina solucija - revolucija.

Kako je rečeno, akcija je održana na inicijativu klimatskih aktivista iz cijele Europe, okupljenih na Jadranskom klimatskom kampu koji se od 14. do 18. rujna održava u Njivicama na otoku Krku. U kampu su aktivisti iz Mađarske, Rumunjske, Njemačke, Austrije, Srbije, Hrvatske.

Kamp je organizirala okolišna inicijativa Extinction Rebellion iz Zagreba, s ciljem educiranja, razmjene znanja i iskustava, borbe protiv fosilne industrije, katastrofalnih posljedica klimatskih promjena.

U ime organizatora, aktivistica iz te inicijative je, ne navodeći svoje ime i prezime, rekla da inicijativa djeluje tri godine te da su se okupili kako bi pokazali kako ih ima, da se bore protiv fosilne industrije, a zagovaraju obnovljive izvore energije, održivu i obnovljivu budućnost Hrvatske.

Tu smo poglavito zbog nove odluke o nadogradnji LNG terminala, kazala je dodavši da prosvjeduju protiv sve fosilne industrije, i protiv postojećeg LNG terminala i protiv njegove nadogradnje, tj. proširenja kapaciteta tog terminala.

Ideja je da se novac poreznih obveznika i novac namijenjen za energetiku ne ulaže u ovakve projekte nego da se ulaže u projekte na korist svih građana, ove i budućih generacija, naglasila je.

Na novinarsko pitanje kako i kada nadomjestiti energiju koja se dobiva iz fosilnih goriva, odgovorila je kako to pitanje zapravo sugerira da nema alternative te da stoga treba razmotriti zašto je nema.

Nema je zato što se umjesto u istraživanja za nadomjestak i obnovljive izvore energije ulaže u ovakve projekte, rekla je i nastavila kako, primjerice, na otoku Krku ima dovoljno sunca i energije da zadovolji energetske potrebe otočnog stanovništva.

Novac treba iskoristiti u svrhu obnovljive i održive budućnosti, odnosno za ulaganja u solare i obnovljive izvore energije, a ne u ovakve projekte, zaključila je aktivistica iz okolišne inicijative Extinction Rebellion, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.