2 min. čitanja

Proslava Dana HRM-a: Uprizorenje slavne pomorske bitke iz 887. godine u makarskoj luci

Proslava Dana HRM-a: Uprizorenje slavne pomorske bitke iz 887. godine u makarskoj luci
Foto: Grad Makarsja

MAKARSKA - Dan Hrvatske ratne mornarice u Makarskoj i ove će godine biti obilježen uz već tradicionalno uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana u makarskoj gradskoj luci, a proslava će se nastaviti uz koncert grupe Dalmatino na gradskoj rivi!

U nedjelju, 18. rujna već od 19,00 sati možete pogledati Ples drvenih brodica koje organizira PŠRD-Arbun - Sekcija drvenih brodova. Spektakl u gradskoj luci, uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova, održat će u 20,00 sati., a svi sudionici zajedno će od 19,30 sati krenuti od PŠRD-a Arbun rivom do velikog mula uz već tradicionalnu pratnju karlovačkih bubnjara i Gradske glazbe Makarska.

Ovogodišnja povorka mogla bi biti najmasovnija dosada budući su svoj dolazak potvrdili gusari iz Komina, Župe Dubrovačke, Omiša, Krvavice, Krvavička mornarica, Dubrovački trombunjeri….

Dan kad su neretvanski gusari Mlečanima nanijeli ozbiljan poraz

Dan Hrvatske ratne mornarice u Republici Hrvatskoj obilježava se 18. rujna na dan kada su 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj 'Mucules' neretvanski gusari Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu pod Biokovom koji je davne 887. bio poprište bitke.

Grad Makarska i Turistička zajednica Grada Makarske s organizacijom uprizorenja ove slavne bitke započeli su još prije deset godina, s ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni. U spektaklu sudjeluje preko 100 sudionika, glumaca i tehničkog osoblja, a atmosferi dodatno doprinose specijalni zvučni i svjetlosni efekti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Znate li zašto Hrvatska ratna mornarica slavi svoj dan 18. rujna? | | Morski HR
Dan Hrvatske ratne mornarice slavi se 18. rujna u sjećanje na ovaj datum daleke 887. godine, kad je pod knezom Branimirom pobijedila Mlečane kod Makarske. Odluku o obilježavanju ovog datuma 1993.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.