2 min. čitanja

PROSLAVA DANA GRADA Umjesto 'svaštarija', rovinjsku rivu zauzeli domaći proizvođači

PROSLAVA DANA GRADA Umjesto 'svaštarija', rovinjsku rivu zauzeli domaći proizvođači
Foto: Rovinj FM

ROVINJ danas slavi dan grada. Jooš je u petak od ranog jutra krenuo bogat gastronomski i sportski program, a rovinjsku rivu zauzeli su brojni štandovi domaćih proizvođača.

Iako je godinama unatrag 'dio tradicije' bila i ponuda sa štandovima mješovite robe, posljednjih nekoliko godina prilika se daje malim proizvođačima autohtonih proizvoda da na besplatnim štandovima posjetiteljima prezentiraju svoj rad, odnosno svoje proizvode.

Tako rovinjska riva počinje odisati blagdanskim ozračjem, a prolaznici mogu kupiti ručno izrađen nakit, alat, kozmetiku, voće, povrće i ostale proizvode domaće radinosti.

U jeku konzumerizma i popularnosti 'shopping centara' ovo je bilo pravo osvježenje ponude građanima i gostima Rovinja, a omogućili su ga upravo ti 'mali' proizvođači.

Među izlagačima je i Dragan Žufić iz Kovačije Žufić iz Trošti koji na Svetu Fumu sa svojim proizvodima dolazi duže od dva desetljeća.

- Dolazim već dugo let na Dan svete Fumije u Rovinj. Danas je 26. put da sam tu i dopelja sam različite proizvode iz Kovačije: alate za poljoprivredu i klesare, stare stvari za ognjišće i kamine. Ima jako puno proizvoda – neki imaju svoju funkciju, a neki se kupuju kao suveniri - kaže Žufić.

Vrijedni članovi rovinjskog Društva osoba s invaliditetom prolaznicima nude odličan pesto i začine koje sami uspješno uzgajaju.

- U Udruzi smo radili domaći pesto i uzgajali začinsko bilje: muškatnu kadulju, grčki bosiljak i ljubičasti bosiljak koji se najviše prodaje - kazala je Mihaela Zaharija čije su vrijedne ruke uzgajale predstavljeno začinsko bilje.

Više o projektu otkrila je za IstraIN Lara Venier, voditeljica Dnevnog boravka u Društvu osoba s invaliditetom Grada Rovinja.

Foto: Pixabay

- Projekt koji danas predstavljamo zove se Eko vrtlog i jako smo zadovoljni s dosadašnjom provedbom projekta. Mi iz Dnevnog boravka smo napravili pesto, a ekipa iz Eko vrtloga je sadila, pazila i mazila naše biljkice - poručila je Lara. Štand vrijednih članova rovinjskog Društva osoba s invaliditetom nalazi se ispod sata.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.