1 min. čitanja

Pronađena dosad najveća olupina rimskog broda

Znanstvenici su otkrili drevni rimski brod koji je potonuo blizu zapadne obale Grčke prije otprilike 2000 godina i smatra se najvećom dosad pronađenom olupinom u istočnom Sredozemlju.

Brod je plovio Sredozemljem prevozeći 6000 amfora, koje su se u Rimskom carstvu koristile za prijevoz vina i maslinova ulja, orašastih plodova, pšenice i ječma.

Znanstvenici kažu da su posude od terakote iznimno dobro očuvane, piše CNN, a prenosi HRT.

Olupina upućuje na to da je brod bio dugačak oko 35 metara, a po tadašnjim standardima većina brodova bila je upola manja. Olupina je otkrivena na dubini od oko 60 metara tijekom sonarnog pregleda morskog dna kod obala Kefalonije, jednog od jonskih otoka smještenih blizu zapadne obale Grčke.

Istraživanje je provela mreža Oceanus koja djeluje pri Sveučilištu u Patrasu, koja se služi tehnikama umjetne inteligencije za obradu slika. Istraživanje je financirao program Europske unije Interreg.

– Riječ je o četvrtoj najvećoj olupini broda iz razdoblja između prvog stoljeća prije nove ere i prvog stoljeća nove ere. Od iznimne je važnosti za arheologe, rekao je George Ferentinos sa Sveučilišta u Patrasu, koji je s 9 kolega predstavio otkriće u časopisu Journal of Archeological Science.

Idući korak znanstvenika je obrada artefakata i korištenje DNK tehnika kako bi se otkrilo što se točno prevozilo u amforama.

– Olupina bi nam mogla pružiti mnogo informacija o tadašnjim brodskim rutama, trgovanju, skladištenju amfora za prijevoz i o izgradnji brodova u tom razdoblju, kažu znanstvenici koji traže investitore za detaljno proučavanje potonulog broda.

Ferentinos je za CNN rekao kako je izvlačenje dijelova broda s dna “vrlo težak i skup posao” te da bi umjesto toga, pribjegli jeftinijoj opciji – vađenju amfora čiji bi se sadržaj otkrivao uz pomoć DNK tehnika.

Istodobno traže investitore koji će oko broda podignuti ronilački park te ograditi olupinu kako bi je detaljno proučili.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.