1 min. čitanja

Pronađena 18 stoljeća stara olupina s još uvijek zapečaćenim amforama

Pronađena 18 stoljeća stara olupina s još uvijek zapečaćenim amforama
Photo: Screenshot/HRT

Olupina rimskog trgovačkog broda pronađena je u blizini plaže Palma’s Ca’n Pastilla na mediteranskom otoku Mallorca.

Smatra se da potječe iz 3. ili 4. stoljeća nove ere, a brod dug 10 metara navodno je prenosio amfore od Mallorce do kopnenog dijela Španjolske, prenosi SCUBAlife. Lokalni par otkrio je komade amfora, posude koje se koriste za prijevoz robe poput vina, maslinovog ulja ili žitarica te prijavio pronalazak.

Policija je budnim okom promatrala akciju koja je potom uslijedila kako ništa ne bi s olupine kasnije nedostajalo ili bilo oštećeno. Tim od osam specijaliziranih ronilaca radio je punom parom kako bi istražio i sačuvao olupinu. Zbog velike baštinske vrijednosti odlučeno je da olupina bude ostavljena na mjestu te da se istraživanja provode u vodi. Ono što je iz toga proizašlo uistinu je očaravajuće.

Odjel za kulturu otoka Mallorca tvrdi kako se radi o jednoj od najočuvanijih olupina iz toga razdoblja na cijelom Mediteranu jer se, barem se tako vjeruje, nije potopila uslijed oluje, već se nasukala i brzo napunila vodom. Ono što iznenađuje još više jest to što je istraživanje iznjedrilo pronalazak čak 93 amfore od kojih, ne samo da je većina neokrhnuta, već i zapečaćena! To dalje znači da je njihov sadržaj očuvan te da ćemo saznati što se točno prenosilo i kojeg je to sastava.

Amfore su trenutno na desalinizaciji u Muzeju Mallorce te će nakon toga biti otvarane i detaljno analiziranje, a pretpostavlja se da je moguć pronalazak garuma (usoljeni, fermentirani namaz od riblje ikre), ulja i vina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.