2 min. čitanja

Projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ dodijeljeno 25 milijuna eura

Projektu „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ dodijeljeno 25 milijuna eura
Foto: Pixabay

Za razvoj transnacionalne doline vodika između Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, Slovenije i Hrvatske dodijeljeno je 25 milijuna eura, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i regionalnog razvoja.

Projekt „Dolina vodika Sjeverni Jadran“ ispunio je uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, objavilo je Partnerstvo za čisti vodik dodavši kako se rezultati pregovora u okviru programa Obzor Europa za velike doline vodika očekuju početkom ovoga mjeseca. Da se radi o doista značajnim sredstvima potvrdio je Massimiliano Fedriga, predsjednik Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, rekavši kako vjeruje da „ova značajna sredstva, dodijeljena kao priznanje kvaliteti projekta na europskoj razini, potvrđuju i druge mogućnosti koje regija namjerava iskoristiti na sinergijski način, počevši od ulaganja predviđenih talijanskim planom oporavka i otpornosti za proizvodnju i uporabu vodika .“

"Dolina vodika Sjeverni Jadran“ prvi je transnacionalni projekt usmjeren na razvoj namjenske doline vodika. Nastao nakon potpisivanja Pisma namjere između Hrvatske, Slovenije i Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, projekt ima za cilj uspostavu okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika što pridonosi prijelazu na integrirani ekosustav koji uključuje energetski, industrijski i prometni sektor, ali i omogućava suradnju u području istraživanja i inovacija.

Bojan Kumer, ministar za infrastrukturu Republike Slovenije, podsjetio je da je „ovaj projekt rezultat zajedničkih napora državne i regionalne uprave, industrije, istraživačkih institucija i javnosti, tzv. quadruple helix (četverostrukog modela suradnje). Ta široka suradnja zaista je jamstvo uspjeha ovog projekta, kao i daljnjeg razvoja rješenja temeljenih na vodiku za širu uporabu.“

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije te zahvaća cijeli lanac vrijednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne uporabe vodika kao ključnoga energenta u više sektora.

- Moramo biti svjesni da bi vodik, koji će se većinom proizvodi u Europi, mogao postati značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije kao jedno od najvažnijih pitanja kada govorimo o poticanju gospodarstva Europske unije. Naš je cilj jasan: želimo biti važan globalni igrač uz čisto i održivo gospodarstvo – istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Ključni sudionici iz svih triju zemalja razvijat će pilot-projekte za proizvodnju preko 5000 tona obnovljivoga vodika godišnje te se baviti njegovim skladištenjem, distribucijom i uporabom za dekarbonizaciju važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika i cementa te održiva prometna rješenja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.