1 min. čitanja

Projekt revitalizacije platoa Gradac kandidiran za međunarodnu Graditeljsku nagradu

Projekt revitalizacije platoa Gradac kandidiran za međunarodnu Graditeljsku nagradu
Foto: Gradac/Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Projekt Hortikulturne revitalizacije i ozelenjivanja platoa u parku Grada sudjelovat će na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu CEMEX koja će se 31. put održati u Meksiku krajem godine. Natjecanje nastoji potaknuti kreativnost i razvoj bolje prakse gradnje te ističe inovacije koje će postati novi standardi izgradnje u budućnosti.

Investicijom Grada Dubrovnika putem komunalne tvrtke Sanitat Dubrovnik obuhvaćena je ukupna površina platoa od 2.400 četvornih metara koja služi kao vanjsko parkiralište. Zbog svog položaja unutar dodirnog područja povijesne jezgre, pokrivenost platoa u parku Gradac spada u zonu zaštite kulturnih dobara krajobraznih i arhitektonskih vrijednosti. Cjelokupni projekt koji potpisuju arhitektica Lea Đurović Ruso i krajobrazna arhitektica Mia Erak iz tvrtke Proto-Arch d.o.o. izrađen je sukladno strogim smjernicama Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, a dobitnik je i dobitnik posebnih nagrada za Održivu gradnju te Društvenu vrijednost.

Natječaj koji je trajao kroz ožujak i travanj bio je otvoren svim arhitektima, građevinarima i investitorima s projektima koji su završeni tijekom 2020. i 2021. godine, a kriteriji odabira bili su arhitektonsko rješenje, projekt konstrukcije, postupak gradnje, cjelovita održivost te drugi stručni čimbenici.

Osim platoa Gradac, odabrana su još tri hrvatska  građevinska projekta: Obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, Stambeno-poslovna građevina u Kutini i Vidikovac Zadar.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.