2 min. čitanja

Projekt 'GreenSwitch' poboljšat će opskrbu električnom energijom u Gorskom kotaru i na sjevernojadranskim otocima

Projekt 'GreenSwitch' poboljšat će opskrbu električnom energijom u Gorskom kotaru i na sjevernojadranskim otocima
Osor. Foto: Boris Kačan

Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za međunarodni projekt 'GreenSwitch' u sklopu čega će se, između ostaloga, osuvremeniti elektroenergetska mreža na području Primorsko-goranske županije, točnije u Gorskom kotaru i na sjevernojadranskim otocima.

Spomenuti projekt je time potvrđen kao projekt od zajedničkog interesa Europske komisije (PCI) jer će doprinijeti ubrzavanju izgradnje energetske infrastrukture u članicama EU-a u svrhu postizanja ciljeva dekarbonizacije.

'GreenSwitch' je šestogodišnji projekt koji uključuje suradnju operatora prijenosnih i distribucijskih sustava iz tri članice EU-a Hrvatske (HEP Operator distribucijskog sustava i Hrvatski operator prijenosnog sustava), Slovenije (Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Ljubljana, ELES) i Austrije (Kärnten Netz). Provodit će se 2023. - 2028 godine.

Bespovratna sredstva

U skladu s potpisanim ugovorom, EK će iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) za provođenje projekta dodijeliti bespovratna sredstva u iznosu od 73,1 milijun eura, odnosno 1/2 ukupne vrijednosti projekta (146,2 mil. eura). Udio HEP ODS-a u projektu je 3,2 mil. eura, od čega 1,6 mil. eura bespovratno.

- Ovo daje konzorciju snažnu motivaciju za provedbu ovog projekta kao i za planiranje budućih projekata i rješenja koja će biti potrebna za brži i uspješniji prijelaz na zelenu energiju - izjavio je u ime konzorcija Aleksander Mervar, direktor Elektro-Slovenije (ELES).

Istodobno, HEP ODS teži ispunjavanju svih ciljeva u poslovanju temeljenih na razvoju napredne distribucijske mreže, čija važnost značajno raste s povećanjem potrošnje električne energije te sve većim udjelom proizvodnje iz obnovljivih izvora. Kroz 'GreenSwitch' projekt usmjeravamo resurse prema energetskoj tranziciji, kako bismo spremno odgovorili na zahtjeve naših korisnika, imajući u vidu postizanje klimatskih ciljeva zelene energije do 2030. godine - naglašava Ivan Periša, direktor Sektora za vođenje sustava HEP ODS-a.

Napredne mreže i obnovljivi izvori


U projektu HEP ODS sudjeluje s investicijskim aktivnostima na području Distribucijskog područja Elektroprimorje s tri projektne aktivnosti:

Zamjenom relejne zaštite i sekundarne opreme u tri primarne transformatorske stanice (110/35kV Lošinj, 110/20kV Krk, 35/20kV Osor)
Zamjenom 35 kV vodiča novim visokotemperaturnim vodičem (HTLS) na dionici dalekovoda duljine 12 km između 110/35kV Lošinj i 35/20kV Osor
Ugradnjom kompenzacijskih prigušnica u četiri transformatorske stanice (20/0,4kV Curak 1, 35/20kV Gerovo, 35/20kV Kupjak te 110/20kV Krk).

Ciljevi projekta uključuju uvođenje različitih elemenata napredne mreže, povećanje mogućnosti integracije većeg broja obnovljivih izvora u prijenosnu i distribucijsku mrežu, povezivanje područja elektroenergetike, prometa i grijanja i povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom.

Ostvarivanje projekta doprinijet će postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, klimatskih i energetskih ciljeva do 2030. godine i dugoročnog cilja dekarbonizacije EU-a koji je predvidio Zeleni plan, izvijestio je HEP, prenosi Energetika.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.