1 min. čitanja

PROJEKT BLUEMED Objavljen video istraživanja podmorja Cavtata

PROJEKT BLUEMED Objavljen video istraživanja podmorja Cavtata
Foto: Screenshot

CAVTAT – U sklopu projekta BLUEMED, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su istraživane dvije lokacije s amforama i dolijama, a tijekom zarona na nalazištu s antičkim dolijima kod otočića Supetar otkriveni su drveni ostaci broda iz 1. stoljeća. Objavljen je i promotivni video projekta koji je, uz ostale partnere, provodila Regionalna agencija DUNEA na pilot području podmorja Cavtata.

Kroz projekt je bogato arheološko nalazište podmorja Cavtata postalo dostupno široj javnosti kroz virtualni muzej BLUEMED Centra za promicanje znanja koji se nalazi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.Također, ronilački centar Epidurum na korištenje je dobio opremu vrijednu oko 200 tisuća kuna s kojom će kroz sustav podvodnih tableta ponuditi interaktivni posjet nalazištima svim zainteresiranima.

Centar za promicanje znanja dio je BLUEMED projekta koji kroz aktivnosti planiranja, testiranja i upravljanja podvodnim muzejima, ronilačkim parkovima i centrima za promicanje znanja nastoji poduprijeti razvoj strategija, planova i smjernica za održiv i odgovoran model razvoja turizma u obalnim i otočnim područjima Mediterana.

Promotivni video objavljen je na službenom Youtube kanalu, a prikazuje dugogodišnji zahtjevni rad znanstvenika, ronioca i svih uključenih u aktivnosti BLUEMED projekta.

Uz partnere iz Grčke, Španjolske, Italije i Cipra, s hrvatske strane, osim Regionalne agencije DUNEA, na projektu je sudjelovalo i Sveučilište u Zagrebu te Fakultet elektrotehnike i računarstva. Projekt BLUEMED sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupan proračun projekta je 2.797.549,00 eura, a osigurano je 85 posto sredstava proračuna, odnosno 2.377.916,65 eura.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.