4 min. čitanja

Tko se u dolini Neretve koristi zabranjenim pesticidima!? Proizvođači mandarina ljuti: "Zna se krivac!"

Tko se u dolini Neretve koristi zabranjenim pesticidima!? Proizvođači mandarina ljuti: "Zna se krivac!"
Foto: Pixabay

Nedavno je odjeknula vijest da je s granice sa Srbijom vraćena pošiljka neretvanskih mandarina. U plodovima su pronađeni ostaci pesticida klorpirifosa, u Hrvatskoj zabranjenog još 2020. Mnoge je to iznenadilo jer mandarine su voće koje zahtijeva minimalnu zaštitu. Inače, u mandarinama za Srbiju, od 15 voćara koji su isporučivali mandarine, klorpirifos je pronađen samo kod jednog. U udruzi Neretvanska mladež tvrde da 99% uzgajivača, a u neretvanskoj dolini ih je oko 1500, koristi se isključivo dopuštenim sredstvima za zaštitu bilja.

Na plantaži mandarina Jure Kapovića berba je u punom jeku. Dosad je ubrao 50 tona, a na stablima je još toliko.

- Roba je sazrela, ali vidjet ćemo kako ćemo prodati i po kojoj cijeni. To ne znamo s obzirom na to što se sve događa sve na tržištu - rekao je za HRT.

A tržište najvećeg hrvatskog izvoznog poljoprivrednog proizvoda pogodila je vijest da je na kontroli granične inspekcije Srbije u plodovima pronađeno zabranjeno zaštitno sredstvo.

- Klorpirifos je naime 2020. zabranjen za uporabu u Republici Hrvatskoj zbog dokazane genotoksičnosti, odnosno neurotoksičnosti. I stoga pesticidi koji sadržavaju aktivnu tvar klorpirifos ne smiju biti u uporabi i njihove maksimalno dozvoljene koncentracije smanjene su na granicu određivanja, dakle na minimalne količine. U ovim slučajevima radi se o tome da je korišten pesticid koji se nije smio koristiti - objasnila je Iva Pavlinić Prokurica iz Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat pošiljke primjereno zbrinuo

Pošiljka, u kojoj su bile mandarine 15 proizvođača, vraćena je jer je klorpirifos zabranjen i u toj državi. No stručnjaci umiruju potrošače. 

- Radi se o vrlo malim količinama, vrlo malo iznad granice određivanja, a još je dodatni problem u tome što za taj pesticid zato što je zabranjen nisu postavljene toksikološke referentne vrijednosti i stoga se zapravo ne može adekvatno procijeniti rizik za zdravlje potrošača - naglasila je Pavlinić Prokurica.

Državni inspektorat pošiljke je primjereno zbrinuo. Nadzor kojim bi se trebao utvrditi identitet dvaju nesavjesnih proizvođača još traje.

- U daljnjem postupku poljoprivredna inspekcija poduzima zakonom propisane upravne i prekršajne mjere vezano uz pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja i stavljanje na tržište zdravstveno neispravne hrane. Naglašavamo kako nijedna sporna pošiljka nije stavljena na tržište Republike Hrvatske - stoji u priopćenju inspektorata.

Ogorčeni proizvođači traže zabranu za prekršitelje

Zabranjenog pesticida nema u poljoprivrednim ljekarnama na području Hrvatske. Usto se sva dopuštena zaštitna sredstva koja kupuju OPG-ovi evidentiraju. Ogorčeni proizvođači stoga traže da se kazne oni koji su prekršili zabranu.

- Razlučiti one koji rade dobro, koji rade uredno i od tih će kupovati, a od onih koji koriste susjedne države i raznorazne kanale da dobiju te jeftinije pesticide, njih treba kazniti. I to treba naći i ako treba ih tražiti analizama, to treba napraviti - rekao je Kapović.

- Pojedinaca ima, uvijek će ih biti. To je neminovno. Koliko se to može spriječiti, ne znam - nadovezao se proizvođač mandarina Robert Šuman.

Bolje spriječiti nego liječiti, a mogućnosti uvijek ima, samo treba raditi u skladu s propisima.

Rješenje problema: Moramo svi biti u istom sistemu

- Znači svi moramo biti u sistemu "Global gapa". Kada smo svi u sistemu, onda nema greške i odmah se zna tko je pogriješio. Znači, zna se kada se Jurina roba odveze, mene zovnu oni: "roba ti je uredna". Ako sam ja pogriješio onda će reći: "Jure gotovo, mi smo s tobom završili, nema više otkupa" i završena priča - pojasnio je Kapović.

- Svjedoci smo da i cijena mandarine nije baš bajna i ljudi štede, nažalost, i krše propise. Mi smo sada u Europskoj Uniji i moramo se držati propisa EU. Mi kroz ćemo kroz udrugu educirati naše proizvođače i sigurni smo da svi oni kvalitetno rade mandarinu, jer već su 10-tak godina na tržištu bez ikakvih reklamacija, bilo u Sloveniji, bilo u Hrvatskoj - zaključio je za HRT Marko Šuman, predsjednik Udruge poljoprivrednika "Modrič".

Mandarina se u dolini Neretve uzgaja od polovine prošlog stoljeća i stvoren je brend prepoznat u cijeloj Europi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedemo li mandarine s opasnim insekticidom, a da nam to nitko nije rekao?
Državni inspektorat tvrdi da kod nas nema straha, no Srbi i Slovenci nam vraćaju pošiljke za koje tvrde kako sadrže nedozvoljene količine klorpirifosa - insekticida vrlo opasnog po ljudsko zdravlje. Sezona mandarina je krenula i za očekivati je kako će one od sada “ispadati iz paštete”. Stoga je za…
Zbog zabranjenih pesticida uništene mandarine: “20 godina smo ga koristili i sad odjednom da su otrovni”
Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je nedavno na granici sa Srbijom i naloženo je njegovo uništenje na siguran način zbog pronađenog nedozvoljenog pesticida. Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena kazao je za N1 televizij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.