>
  2 min. čitanja

PRODUŽEN ROK ZA SAMOPOTPISIVANJE Popisivači idu na teren – Evo što napraviti ako vas ne nađu kod kuće!

PRODUŽEN ROK ZA SAMOPOTPISIVANJE Popisivači idu na teren – Evo što napraviti ako vas ne nađu kod kuće!
Foto: DZS

Državni zavod za statistiku (DZS) je u povodu završetka prve faze digitalnog popisivanja i početka druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021., održao konferenciju za novinare.

Najvažnija je vijest kako je produžen rok do danas u ponoć za samopopisivanje zbog jučerašnjih problema sa serverima, a popisivači na teren izlaze od danas, prenosi Jutarnji list.

U Hrvatskoj tako danas, 28. rujna, počinje terensko popisivanje stanovništva, na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. listopada, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., imat će akreditacije, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).

Popisivači će uz akreditacije imati i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a.

U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Foto: DZS

Preuzimanje jedinstvene šifre

U fazi terenskog popisivanja (faza CAPI) popisivači će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala kako bi od njih preuzeli jedinstvenu šifru koju su dobili nakon uspješno provedenog samopopisivanja (faza CAWI).

Jedinstvene šifre moguće je osobno uručiti popisivaču kada on dođe na Vašu adresu ili ju je moguće ispisati te ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

U prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. samopopisivanjem, do nedjelje 26. rujna u 15 sati, uspješno je popisano više od 1.326.000 građana, naveli su jučer iz DZS-a.

Tajnost podataka

Popis stanovništva Hrvatske 2021. provodi se u dvije faze: od 13. do 27. rujna 2021. građani se mogu samostalno popisati u elektroničkom sustavu e-Građani, a od 28. rujna do 17. listopada popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20. i 34/21.) i Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni Popisom 2021. tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Na terenu gotovo 8000 popisivača

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača, javlja HRT.

Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio.

Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.