2 min. čitanja

Prodaju se udjeli pulskog brodogradilišta u liberijskim kompanijama vlasnicama brodova "Veruda" i "Stoja"

Prodaju se udjeli pulskog brodogradilišta u liberijskim kompanijama vlasnicama brodova "Veruda" i "Stoja"
Foto: Alpha / Marine Traffic

Na sjednici skupštine vjerovnika koja će se u ponedjeljak održati na Trgovačkom sudu Pazin, osim Odluke o uvjetima i načinu unovčenja poslovnih udjela u društvu ULJANIK Brodogradnja 1856 d.o.o. Pula, odlučivat će se i o prodaji udjela pulskog brodogradilišta u kompaniji koja je vlasnik brodova Stoja i Veruda.

Stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta d.d. Loris Rak od Trgovačkog suda u Pazinu zatražio je da se Dnevnom redu doda i točka o prodaji udjela u liberijskim kompanijama UNITED SHIPPING SERVICE THIRTEEEN Inc i UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc. Uljanik brodogradilište u tim kompanijama ima pet dionica tranše A i 1.562.500 (milijun petsto šezdeset i dvije tisuće petsto) dionica Tranše B nominalne vrijednosti 1,00 USD.

Osim Uljanik brodogradilišta d.d. suvlasnici u kompaniji koja je vlasnik broda „Stoja” su UNITED SHIPPING SERVICES ONE INC., 80 Broad Street, Monrovia, Liberia koji je imatelj pedeset pet dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d koji je imatelj četrdeset dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici Tranše A, te 12.500.000 (dvanaest milijuna i petsto tisuća) dionica nominalne vrijednosti 1,00 USD po dionici povlaštenih dionica Tranše B. Navedena kompanija vlasnik je broda m/b Stoja upisanog u Upisniku brodova Zajednice Bahama, piše Istra24.

Istovjetna situacija postoji i u društvu UNITED SHIPPING SERVICE TWELVE Inc, gdje Uljanik brodogradilište ima iste udjele u kompaniji koja je vlasnik broda Veruda upisanog u Upisniku brodova Lučke kapetanije Pula.

Oba broda dio su flote tvrtke ALPHA ADRIATIC d.d. koja je nastala iz tvrtke Uljanik Plovidba.

- Stečajni upravitelj je mišljenja kako unovčenju navedenih imovina valja pristupiti istovjetno, s obzirom na okolnosti nastanka pravnih poslova u povodu kojeg je nastala. Međutim, budući da na dionicama USS12 postoji pravo na odvijeno namirenje u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, odredbe Stečajnog zakona propisuju različiti postupak unovčenja imovine u odnosu na onu koja nema razlučnih prava. Nadalje, stečajni upravitelj je mišljenja kako bi u pristupu unovčenju ove imovine trebalo pristupiti dogovorno s drugim dioničarima u cilju postizanja povoljnije cijene u odnosu na onu koja je iskazana u pribavljenim procjenama. Stoga stečajni upravitelj predlaže da zbog operativnosti i ekonomičnosti postupka unovčenja, Skupština vjerovnika ovlasti Odbor vjerovnika da u suradnji sa stečajnim upraviteljem te suvlasnicima Kompanija, uz istovremeno uzimanje u obzir stajališta HBOR-a kao razlučnog vjerovnika na dionicama USS12, utvrdi uvjete i način unovčenja na temelju kojih će stečajni upravitelj unovčiti tu imovinu - predložio je stečajni upravitelj Loris Rak.

O tim odlukama raspravljat će u ponedjeljak skupština vjerovnika na koju dominantnu većinu ima Republika Hrvatska, piše Istra24.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.