2 min. čitanja

PRIVLAČANI NAJAVILI PROSVJED U pješčanu uvalu pod izlikom uređenja plaže ulit će nam 1,5 hektara betona!

PRIVLAČANI NAJAVILI PROSVJED U pješčanu uvalu pod izlikom uređenja plaže ulit će nam 1,5 hektara betona!
Foto: Facebook

PRIVLAKA - Stanovnici Privlake najavili su za 22. srpnja prosvjed u uvali Livadica, kako bi javnosti skrenuli pozornost na Idejni Urbanistički plan općine Privlaka u predjelu Sebačevo i Batalaže u ovoj uvali.  

- Dugo Vas pratim i znam da kroz svoje članke ukazujete na devastaciju mora i obalnog pojasa. Molim Vas da popratite i ovu priču iz naše uvale. Privlaku su nasipali privatno, Općina je sagradila šetnicu tako što je nasipala more. Za kašetu piva radnici su se dodatno "davali" u more. Nemamo naše prirodne pješčane plaže, ogrca skoro ni nema. Sada se spremaju najlijepšu uvalu Privlake tkz. Livadicu kompletno uništitit radi privatnog investitora. Nemam ništa protiv napretka. Međutim ovo nema veze s mozgom. Nadam se Vašoj potpori - piše nam čitateljica iz Privlake.  

- Ovim planom predviđa se upotreba neautohtonih građevinskih materijala i obimna iskapanja plitkog pješčanog područja, što rezultira potpunim uništenjem svih staništa pješćanog plićaka, po kojima je Privlaka prepoznatljiva.

Ukupna površina zahvata obuhvaćena planom (kopno + more) iznosi 15.110 četvornih metara. Ukupna površina kopnenog dijela iznosi 6.265 četvornih metara, od čega je 200 četvornih metara već postojeće kopno, dok se ostalih 6.065 četvornih metara smatra novim kopnom. Ukupna površina morskog dijela obuhvaća 8.845 četvornih metara, pod izlikom „uređenja plaže" - poručuju iz Privlake.

Poziv na prosvjed

A da Privlačani misle ozbiljno, pokazali su i u organizaciji prosvjeda kojeg najavljuju za 22. srpnja, upravo u uvali koja bi u potpunosti trebala promijeniti svoj izgled. Kako kažu, betonu u korist.

- Općina Privlaka u uvali sprema urbanistički genocid pod izlikom uređenja plaže i betoniranja 1,5 ha površine, što kopna, što mora. Jednu od posljednjih zelenih oaza namjeravaju posjeći i napraviti još apartmana i hotela, a čiji je profit koji odlazi krupnom kapitalu, pokušavajući zanemariti potrebe ljudi koji žive na tom području - poručuju Privlačani okupljeni u grupi "Privlaka u srcu", koji organiziraju prosvjed.  

"Uništit će eko sustav pješčanog plićaka, gdje su zamjećene periske, grmalji, trpovi i posidonija"

- Ovakvim projektom u potpunosti će se uništiti eko sustav pješčanog plićaka, u kojem su zamijećene nove jedinke periski, nastambe grmalja trpovi i zaštićena morska trava posidonija.

Ovaj štetan projekt uništava i Vilu Rusticu, iz prvog stoljeća. Pokušavamo sačuvati zadnje što se može, jer nam je većina Privlake izbetonirana. Od pitoresknog ribarskog i sabunjarskog mjesta, postajemo izbetonirano mjesto preizgrađeno apartmanima sumnjive kvalitete gradnje.

Naš mikroprostor  ovog raja treba tretirati individualno – po svojim bogatstvima. Načelnik je nazvao projekt rekonstrukcijom uvale, recite mi molim vas što se ovdje rekonstruira – Ovdje se kompletno mijenja vizura uvale I takva devastacija se mora zaustaviti - poručuju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.