2 min. čitanja

Split se prisjeća Škverskog bataljuna, branitelja iz splitskog brodogradilišta

Split se prisjeća Škverskog bataljuna, branitelja iz splitskog brodogradilišta
Foto: Morski HR

SPLIT - Pripadnici "Škverskog bataljuna" iz Udruge veterana Domovinskog rata "Brodosplit" polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali su počast poginulim hrvatskim braniteljima škvera i pripadnicima Torcide u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu i na sjevernoj tribini poljudskog stadiona.

Tim su činom obilježili 32. obljetnicu svečane prisege pripadnika 158. brigade HV-a jedne od postrojbi izniklih od pripadnika "Škverskog bataljuna", javlja Dalmacija danas.

Škverski bataljun svoj ratni put početkom 1992. godine preselio je s druge strane škverske žice - u Loru.

Pola godine, od lipnja 1991. do siječnja 1992. godine škverski je bataljun branio grad i Domovinu od agresorske JNA stacioniranih u Lori na prvoj crti obrane - škverskoj žici.

U tom mučnom periodu tko zna koliko granata, raketa i metaka je rasuto po Splitu, no na sreću osim par ranjavanja, žrtava nije bilo.

Zapovijedi tadašnjeg ministra obrane RH Gojka Šuška od 27. prosinca 1991. godine do 4. veljače 1992. godine osniva se 158. brigada HV-a, za čijeg se zapovijednika imenuje pukovnik Stipe Bilokapić, a njeno zapovjedništvo smješta se u samoj vojarni Lora koju su hrvatske snage preuzele 4. siječnja 1991. godine nakon napuštanja neprijateljskih snaga.

Svečana prisega časnika, dočasnika i vojnika 158. brigade HV organizirana je na Poljudu 29. veljače 1992. godine. Poljud nije slučajno izabran. On je tijekom cijele 1991. godine služio kao logistička baza tadašnjim postrojbama HV i ZNG, a dvadesetak njegovih djelatnika i igrača u kolovozu 1991. godine priključuje se 1. bojnoj 114. brigade ZNG.

Slijedom preustroja vod Hajduka prelazi u sastav 158. brigade te se aktivno uključuje i u zahtjevnu organizaciju svečane prisege.

U travnju 1992. godine 158. brigada HV dobila je zadatak osiguranja državne granice Hrvatske na širem području Buškog blata i planine Kamešnice zbog mogućeg neprijateljskog probijanja livanjske bojišnice.

Istovremeno jedna satnija dobila je zadaću osiguravanja položaja na planini Svilaji na drniškom ratištu. Nakon što je poginuo Bilokapić (1. svibnja 1992.), zapovjedništvo brigade preuzeo je u svibnju 1992. Branko Švragulja.

U srpnju iste godine 158. brigada HV bori se na južnom bojištu u završnim operacijama oslobađanja prostora dubrovačkog zaleđa i formiranja crte obrane iznad Popova polja, a u snažnim borbama na južnom bojištu, gdje je djelovala do listopada, postrojba je pretrpjela gubitke od 2 poginula te je imala desetke ranjenih pripadnika.

Nakon povratka u Split, u skladu s procesom preustroja HV/ OSRH 158. brigada HV tijekom prosinca 1992. godine preustrojava se u 6. domobransku pukovniju HV.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.