2 min. čitanja

Primorsko-goranski župan o odcjepljenju Unija: "Nemamo razloga biti protiv stava otočana, no neka ipak razmisle"

Primorsko-goranski župan o odcjepljenju Unija: "Nemamo razloga biti protiv stava otočana, no neka ipak razmisle"
Foto: Boris Kačan

UNIJE/RIJEKA - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina osvrnuo se na najavu Mjesnog odbora Unije o raspisivanju referenduma o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije rekavši da se radi o legitimnoj inicijativi koja ima svoju proceduru, a konačna je odluka na Saboru RH u čijoj su nadležnosti izmjene granica teritorijalnog ustrojstva.  

- Što se tiče PGŽ mi nemamo razloga biti protiv stava samih mještana, no pozvao bih ih da razmisle kako im se ne bi dogodilo da im se život na otoku dodatno oteža. Kao Županija itekako smo senzibilizirani za probleme naših otočana, pogotovo na malim otocima, a kada građani Unija ističu da nemaju najbolju prometnu povezanost, toga smo svjesni i to je točno - kaže Komadina.

- Plovidbeni red održavaju stari brodovi, a na resornom ministarstvu i Jadroliniji je da nabave novi trajekt, što smo ih i tražili. Osigurali smo sve uvjete za uvođenje novijih trajekata i katamarana izgradnjom novih riva na Susku, Iloviku i Unijama. Upravo smo na Unijama prije nekoliko mjeseci otvorili rivu vrijednu 40 milijuna kuna za 40 stanovnika i goste Unija” - podsjetio je Komadina te dodao da je PGŽ na Unijama pokrenula i projekt samoodrživog otoka.

Na Unijama svečano otvorena nova riva – Vrpcu prerezao najstariji stanovnik otoka | | Morski HR
Stanovnici Unija u novi vikend ulaze s novom rivom. Danas je svečano prerezana vrpca na otvorenju nove rive čija izgradnja je stajala 39,6 milijuna kuna. Projekt je financiran bespovratnim

Helikopterima do otoka

U okviru projekta su instalirani desalinizatori za proizvodnju pitke vode, nabavljeni su boškarini i predani lokalnoj zadruzi te je izrađen plan postavljanja i nabave solarnih panela za proizvodnju struje.

- Osim toga, s Ministarstvom obrane razgovaramo o izmjeni pravilnika kojim bi se vojnim helikopterima omogućilo slijetanje i na male otoke poput Unija - rekao je Komadina.

- Naime, trenutačni pravilnik MORH-a propisuje da je za slijetanje potrebna prisutnost policije i vatrogasne postrojbe, što na malom otoku nije moguće, a pacijenti se sada prvo brodom transportiraju na Mali Lošinj, a onda helikopterom do kopna, što je neučinkovito - zaključio je Komadina.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PUT DO OTOKA TRAJE 7 SATI! Stanovnici žele odcjepljenje od županije: “Nemamo prijevoz ni liječnika!”
Mještani jednog od najudaljenijih otoka Primorsko-goranske županije javili su se novinarima. Muku muče s brojnim problemima, a njihovi apeli završavaju mahom u slijepoj ulici. Za njih rješavanje nekih najbanalnijih stvari poput odlaska u banku ili općinu znači jedan nepovratno izgubljen dan. Nerije…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.