2 min. čitanja

Na Unijama svečano otvorena nova riva – Vrpcu prerezao najstariji stanovnik otoka

Na Unijama svečano otvorena nova riva – Vrpcu prerezao najstariji stanovnik otoka
Foto: PGŽ

UNIJE – Stanovnici Unija u novi vikend ulaze s novom rivom. Danas je svečano prerezana vrpca na otvorenju nove rive čija izgradnja je stajala 39,6 milijuna kuna.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 34.268.835,31 kuna i sredstvima osiguranim u Proračunu Primorsko-goranske županije u iznosu od 4.000.000,00 kuna, dok je preostali iznos osigurala Županijska lučka uprava Mali Lošinj vlastitim sredstvima.

Foto: PGŽ

Događaj je to koji je okupio županijske i otočke čelnike, a koji su redom istaknuli kako je nova riva osigurala, ne samo uvjete za siguran vez brodskih, brzobrodskih i katamaranskih linija, već i bolju povezanost s Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, ali i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali.

87-godišnji Unijan Josip Nikolić mislio je da neće dočekati rivu koju Unijani godinama sanjaju. Sretan je jer su njihove barke sada zaštićene od juga, a gosti Unija mogu pristajati na jednu od najljepših riva na Jadranu. Njegov imenjak i rođak, najstariji stanovnik Unija, 90-godišnjak Josip Nikolić rekao je da su Unije i Unijani zaslužili ovakvu rivu i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Foto: PGŽ

– Projektom je saniran postojeći pristan koji je i produžen u obliku slova “T” dužine 70-ak metara s mogućnošću prihvata većih brodova i trajekata uz brodske i brzobrodske linije, kao i protok putnika u pomorskom prometu. Sanacijom je stvoren preduvjet za zaštitom dijela akvatorija, te samim time i izgradnju obale za brodice – pojasnio je ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija zahvalivši Unijanima na strpljenju i razumijevanju tijekom dvije godine koliko je trajao projekt.

Svečanost je zaokružena presijecanjem krokanta, tradicionalne lošinjske slastice koja se posluživala u velikim svečanostima. Događaju je prisustvovao veliki broj mještana i turista, kao i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.