4 min. čitanja

Priključak vode za poljoprivrednike samo uz suglasnost Grada Krka

Priključak vode za poljoprivrednike samo uz suglasnost Grada Krka
Foto: Unsplash

KRK - Na vodu iz sustava javnog vodovoda namijenjenog poljoprivredi moći će na području Grada računati samo podnositelji zahtjeva koji su vlasnici, suvlasnici ili zakupnici zemljišta te koji su registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Nakon što je prethodnih godina u susjedstvu grada Krka odrađen cijeli niz istražnih zahvata na pronalaženju podzemnih vodotokova, a potom i onih na instalaciji odgovarajućih vodnih crpki i cijevi, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić sada je donio i uputstvo o uvjetima za davanje prethodne suglasnosti za priključenje na vodovodnu mrežu za potrebe poljoprivrede.

Privremeni karakter

Jedinstveni upravni odjel Grada, točnije njegov Odsjek za komunalno gospodarstvo, izdavat će prethodnu suglasnost za priključak na vodovodnu mrežu za potrebe poljoprivrede samo onim podnositeljima zahtjeva koji kumulativno ispune uvjete da je njihovo zemljište privedeno poljoprivrednoj namjeni, odnosno da se obrađuje.

Također, propisano je i da ako na zemljištu ima izgrađenih ili montažnih objekata, podnositelji zahtjeva moraju dokumentirati, odnosno dokazati da su ti objekti isključivo poljoprivredne namjene, a što će očevidom utvrđivati komunalni redari.

Na vodu iz sustava javnog vodovoda namijenjenog poljoprivredi moći će na području Grada računati samo podnositelji zahtjeva koji su vlasnici, suvlasnici ili pak zakupnici zemljišta te koji imaju registrirano poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ili kakav drugi oblik registracije za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Priključci na vodu koji će se tim putem ostvarivati, stoji u dokumentu, imat će privremeni karakter te će, ako se utvrdi kršenje odredbi uputstva, komunalni redar imati mogućnost nalaganja isporučitelju vodnih usluga obustavu priključka na vodu.

Glavnina novih pravila koje je ovim putem propisala lokalna uprava, i više je no očito, usmjerena na nastojanja da se navodnjavanje nasada na poljoprivrednim zemljištima ne pretvori u element koji će stimulirati bespravnu izgradnju stambenih i sličnih 'vikend' objekata koji s poljoprivredom nemaju veze, a čijeg širenja se - s obzirom na sveprisutnu praksu na jadranskoj obali - predstavnici krčke Gradske uprave s pravom boje.

'Strah' i oprez utemeljen je i opravdan s obzirom na to da se ovime omogućava izgradnja, odnosno instalacija vodnih priključaka na poljoprivrednim površinama, odnosno na zemljištima koja nisu u obuhvatu građevinskih područja naselja.

Istražni radovi

Grad Krk je još 2015. godine s ciljem davanja poticaja razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje pokrenuo istražne radove kojima je, zahvaljujući korištenju georadarskih snimanja, detektirano nekoliko podzemnih vodenih tokova na području tih dvaju polja.

U podzemnim pukotinsko-kavernoznim sustavima polja načičkanih poljoprivrednim nasadima, čija ukupna površina premašuje 800 tisuća plodnih kvadrata, na dubini od oko 60 do 70 metara detektirane su obećavajuće količine vode te su, tehničkim opremanjem triju bunara, naknadna praćenja i mjerenja njihove izdašnosti pokazala da se dva takva objekta mogu koristiti za crpljenje vode namijenjene poljoprivrednoj proizvodnji.

S jednim bunarom, čija je izdašnost procijenjena na 5 prostornih metara vode na sat, a drugim koji je davao do tri kubika, lokalnim se poljoprivrednim proizvođačima počelo omogućavati korištenje vode čija je dostupnost i raspoloživost dodatno povećana i bitno ustabiljena nedavno dovršenom izgradnjom magistralnog cjevovoda iz smjera grada Krka.

Tako se, osim podzemnih voda čije količine, pokazalo se, ipak sezonalno podosta variraju, krčkim poljoprivrednicima dostupnima postale i znatno sigurnije, količinski ujednačenije količine 'tekućega zlata' koje se do njihovih polja dopremaju sustavom javne vodoopskrbe, piše Novi List.

Dokazi o vlasništvu i namjerama

Uputstvom se propisuje i da će poljoprivrednici zainteresirani za korištenje vodoopskrbnog sustava namijenjenog navodnjavanju nasada, s ciljem ishođenja prethodne suglasnosti, nadležnim predstavnicima Gradske uprave morati dostaviti dokaz vlasništva i posjeda, rješenje o upisu u upisnik OPG-a ili drugi akt o registraciji za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti (obrtni, sudski registar, Registar udruga) te izjavu kojom pod moralnom i materijalnom odgovornošću potvrđuju da na poljoprivrednom zemljištu neće graditi objekte bez akta o građenju.

'Poljoprivredni cjenik' za proizvođače

Načelni interes za gradnju vodnih priključaka i korištenje vode namijenjene navodnjavanju ondje zasađenih poljoprivrednih kultura, uglavnom povrća, posredstvom provedenih anketiranja u međuvremenu je iskazalo više desetaka lokalnih poljoprivrednih proizvođača. A njima, sukladno odluci skupštine komunalnog društva zaduženog za gradnju i održavanje vodovodne mreže otoka Krka, voda sad ondje stoji na raspolaganju po posebnom, 'poljoprivrednom cjeniku', uz obvezu podmirenja samo varijabilnog dijela osnovne cijene.

PROČITAJTE JOŠ:

Grad Krk prvi grad van Istre koji se priključio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje
I na Krku su suočeni s divljanjem bespravne gradnje, ali i neučinkovitošću inspekcijskih službi koje, kad je Grad Krk u pitanju, već desetljećima ne čine ništa ili poduzimaju tek simbolične korake na zaustavljanju devastacije prostora. Grad Krk se na poziv istarske Općine Barban, kao jedna od…
Opet se mogu saditi i prodavati domaće sorte povrća: Neretvanski jabučar, dubrovačka kapara, župska kavula, bob, slanutak…
Svi poljoprivrednici, hobisti ali i oni koji se bave ozbiljnom proizvodnjom voća i povrća za tržište mogu koristiti vlastito sjeme u svojim vrtovima i na njivama bez obveze dodatne certifikacije i dorade. Tako se bez ikakvih ograničenja mogu saditi tradicijske sorte, rajčica, paprika, lubenica, blit…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.