4 min. čitanja

Prijedlog zakona o turizmu ide na Vladu u rujnu

Prijedlog zakona o turizmu ide na Vladu u rujnu
Foto: Boris Kačan

Javno savjetovanje o prijedlogu zakona o turizmu završeno je 26. kolovoza, a iako je bilo dosta prijedloga za produljenje roka, iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS) kažu da to nije moguće, ali da su otvoreni za prijedloge i u idućem razdoblju.

Na javnom savjetovanju za prijedlog novog zakona o turizmu, prvog takvog krovnog zakona u RH, u roku do 26. kolovoza pristiglo je 235 pisanih komentara, od kojih većina u zadnjim danima, i većina među njima od mnogih turističkih zajednica, strukovnih grupa, županija, tvrtki do pojedinaca s prijedlozima za produljenjem roka savjetovanja.

Kao razlog za to navodili da se savjetovanje provodi u vrijeme glavne turističke sezone, s velikim intenzitetom turističkog prometa, kada većina u turizmu radi pa nema vremena kvalitetno proučiti zakonski prijedlog.

Iz MINTS-a kažu da oni koji žele nešto predložiti to ipak mogu i u idućim danima te da "nema zapreke da se i nakon provedenog savjetovanja, a do upućivanja konačnog prijedloga zakona na usvajanje u Sabor, zainteresirane osobe svojim prijedlozima obrate izravno Ministarstvu turizma i sporta".

Tijekom rujna MINTS planira zakon uputiti u proceduru u Vladu, a potom ide i u dva čitanja u Hrvatski sabor.

Zahvaljuju svima koji su sudjelovali u javnom savjetovanju i iznijeli prijedloge i komentare, koje će obraditi te na portalu e-Savjetovanje u roku objaviti izvješće s analizom pristiglog, očitovanjem o razlozima za neprihvaćanje ili prihvaćanje pojedinih prijedloga i dr.

Važnost zakona za održivo upravljanje turizmom

Prijedlog zakona o turizmu na javnom savjetovanju bio je 30 dana, a Nacionalnim planom oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026. predviđeno je njegovo donošenje do kraja 2023. i da na snagu stupi s 1. siječnjem 2024.

Na sjednici Vlade RH donesen Nacionalni plan održivog turizma do 2027.
Na sjednici 245. sjednici Vlade Republike Hrvatske donesen je Nacionalni plan održivog turizma do 2027. i Akcijski plan za njegovu provedbu. “Nacionalni plan definira provedbu ciljeva strategije razvoja održivog turizma i nacionalne razvojne strategije RH do 2030. godine u području turizma, a uskla…

Povodom javnog savjetovanja o prijedlogu zakonu o turizmu, premijer Andrej Plenković je krajem srpnja kazao da će to omogućiti da se turizmom upravlja na kvalitetan i održiv način, a da odgovornost preuzmu sve sastavnice - od države, preko turističkih zajednica do gradova i općina, dok je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac naglasila njegovu važnost za planove upravljanja destinacijom čije će donošenje biti zakonska obveza.

Zakon će dati okvir kako upravljati razvojem turizma u skladu s načelima održivosti, za što predviđa i alate za praćenje - indeks turističke razvijenosti, satelitski račun održivog turizma i pokazatelje održivosti, koji se odnose na kvalitetu mora, opterećenost prostora turizmom, potrošnju pitke vode i električne energije, komunalni otpad i promet te drugo.

Cilj zakona je stvaranje okvira za upravljanje razvojem turizma na temelju podataka i egzaktnih izračuna, uz očuvanje resursa i prostora, osiguranje zadovoljstva i kvalitete života stanovništva i ukupne ponude u turističkim destinacijama, ali i ravnomjerniji razvoj turizma po zemlji s duljom sezonom i povećanjem konkurentnosti hrvatskog turizma na globalnom tržištu.

Brnjac iznimno zadovoljna sezonom: “Hrvatska je po turističkim pokazateljima na razini 2019. godine”
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac izrazila je iznimno zadovoljstvo dosadašnjim tijekom turističke godine, istaknuvši da je Hrvatska trenutno po turističkim pokazateljima na razini 2019. godine, a predsezona je zabilježila rekordne rezultate. - Ono što nas posebno veseli izuzetno su dobri…

Predviđeno je i uvođenje turističkog ekološkog doprinosa za goste koji borave u destinaciji, od kojeg bi se prihodi mogli trošiti isključivo namjenski, primjerice za poboljšanje komunalne infrastrukture, kao i javne baze održivih turističkih projekata, koji bi se mogli financirati iz Fonda za turizam, koji bi se pak punio uz ostalo i slijedom dviju uredbi o koje se odnose na turističko zemljište koje je u vlasništvu lokalnih jedinica i države.

Završeno savjetovanje i za uredbe vezane za tzv. turističko zemljište

I za prijedloge te dvije uredbe - o određivanju početnog iznosa jedinične cijene zakupnine za turističko zemljište u kampu, načinu obračuna zakupnine i drugih naknada te obveznom sadržaju ugovora o zakupu, te o načinu određivanja jediničnog iznosa zakupnine za turističko zemljište na kojemu je izgrađen hotel i turističko naselje, načinu obračuna zakupnine i drugih naknada te obveznom sadržaju ugovora o zakupu - provedeno je javno savjetovanje.

Provodilo ga je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine do 25. kolovoza, na što je 'ostavljeno' oko 20-ak komentara, većinom iz strukovnih hotelijerskih udruga, od kojih je krovna Hrvatska udruga turizma (HUT) početkom savjetovanja pozdravila donošenje tih uredbi o kao značajnim iskorakom u konačnom rješavanju pitanja turističkog zemljišta.

Uz to je i i upozorila da su predložene cijene zakupa višestruko veće od dosadašnjih, što bi, po njima, značilo umanjenje potencijala za daljnje povećanje plaća u turizmu te usporavanje investicija, prenosi HRT.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.