2 min. čitanja

Prije tri godine napustio nas je Ante Mrvica, dobri duh Jadrolinije

Prije tri godine napustio nas je Ante Mrvica, dobri duh Jadrolinije
Foto: SPH

Točno su tri godine prošle otkako nas je napustio hrvatski pomorac, sveučilišni profesor, doktor znanosti i dugogodišnji koordinator za plovno područje Splita i Dubrovnika u Jadroliniji, Ante Mrvica Pokladov.

Mrvica je slovio kao dobri duh splitske trajektne luke, bio je omiljen među putnicima i otočanima.

Bio je pomorac, sveučilišni profesor i doktor znanosti. U svojoj bogatoj karijeri proglašen je i komunikatorom godine, a Splitsko-dalmatinska županija uručila mu je Nagradu za životno djelo.

U mirovinu je otišao u ljeto 2017. godine.

Ante je bio zaljubljenik u Žirje, u more, u ribanje, u poljoprivredu… Završio je i nautički i brodostrojarski smjer na pomorskom fakultetu. Bio je pomorac, obišao je svijet. Radio je kao koordinator Jadrolinije u splitskoj luci.

Sve što je radio, radio je sa srcem i predanošću. Pomagao je svim ljudima i uz to je i volio ljude. Bio je pravedan i moralan čovjek. Može nam biti uzor. Nikad mu nije bilo teško raditi.

Ante Mrvica je preminuo u šibenskoj bolnici, a u trenucima kada je trajekt s njegovim tijelom krenuo iz Šibenika u  rodno mu Žirje, u srijedu, 10. veljače 2021. u 11 sati i 30 minuta oglasile su se sirene s trajekata u Splitu i Šibeniku čime su ga po posljednju put voljeni trajekti zauvijek pozdravili.

Koliko je Mrvica bio značajan za Jadroliniju, ali i sve one koji su plovili brodovima u Dalmaciji, dokazuje i peticija koja je 2021. pokrenuta s ciljem da se podigne spomenik ovom dobrom duhu splitske luke.

U međuvremenu je pod redateljskom palicom autora Ivana Marjanovića nastao i dokumentarni film o životu Ante Mrvice, koji je donio dosad neobjavljene priče, tajne iz djetinjstva te svjedočanstva njemu najbližih ljudi.

Potaknuti crtežom i idejom koju je na svojoj Facebook stranici objavio splitski umjetnik Neno Mikulić, portal Pomorac.hr pokrenuo je u veljači 2021. peticiju za podizanje spomenika Anti Mrvici u splitskoj luci.

Ta ideja još uvijek nije zamrla, a podizanjem spomenika obilježilo bi se sjećanje na gospodina Antu i odala počast dobrom duhu splitske trajektne luke, kao i svim ‘malim velikim ljudima’, a ovaj šibenski bodul je uistinu to i bio.

U međuvremenu, svako toliko prolomi se glas da bi Jadrolinija u čast Anti Mrvici jedan od budućih brodova trebala nazvati upravo po njemu, piše Dalmacija danas. Hoće li se to obistiniti, tek nam preostaje za vidjeti.

Foto: Facebook

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.