1 min. čitanja

Prijatelji životinja pozivaju sve hrvatske gradove i općine na odbacivanje vatrometa za Novu godinu - Kao pozitivan primjer ističu Rovinj

Prijatelji životinja pozivaju sve hrvatske gradove i općine na odbacivanje vatrometa za Novu godinu - Kao pozitivan primjer ističu Rovinj
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prijatelji životinja pozvali su u ponedjeljak hrvatske gradove i općine, kao i građane, da po uzoru na Čazmu i Rovinj odbace vatromete za novogodišnje slavlje kako bi zaštitili životinje, ljude i okoliš od negativnih posljedica buke i zagađenja.

Svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom, koja kod životinja može rezultirati stanjem šoka i izazvati ekstremni stres, a s time se teško nose i bolesni i osjetljivi ljudi.

Vatromet ispušta i visoke razine štetnih plinova, a tragovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Iz udruge podsjećaju i na prošlogodišnji požar u Zagrebu izazvan vatrometom na krovu nebodera tijekom proslave Nove godine.

Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da umjesto organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za Novu godinu organiziraju proslave koje ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri su Čazma i Rovinj, koji će za novogodišnju proslavu imati laserski show.

- Svjesni smo činjenice da je nebo u novogodišnjoj noći prepuno vatrometa, a ta silna buka jako smeta životinjama. Iz raznih udruga za zaštitu okoliša upozoravaju kako bismo trebali potražiti ekološki prihvatljiviju alternativu. Ove smo godine odlučili slijediti primjer većine europskih gradova i isprobati nešto novo, a to je laserski show - rekao je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Prijatelji životinja pozivaju i građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku, što uključuje i vatromet, te podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom čitave godine.

- Danas ima puno ekološki boljih izbora i vatrometi nisu nužni kako bi se obilježio novogodišnje slavlje. Vjerujemo da građani to znaju prepoznati i da će takvih pozitivnih primjera biti sve više - poručuju iz udruge, prenosi N1.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.