2 min. čitanja

Priča o uspjehu akvakulture u Dubaiju

Priča o uspjehu akvakulture u Dubaiju
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Vladar Dubaija smatra da je širenje domaće proizvodnje hrane u svrhu postizanja samodostatnosti strateški cilj i jedan od glavnih stupova Nacionalne strategije sigurnosti hrane.

Početkom 2013. godine, šeik Hamdan bin Mohammed, prijestolonasljednik Dubaija, shvativši da postoji potreba da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postanu manje ovisni o uvozu plodova mora i da rade na samodostatnosti, doveo je u zemlju akvakulturu. Krajem iste godine osnovana je tvrtka Fish Farm LLC.

U prošloj godini tvrtka je proizvela 6 milijuna mlađi raznih vrsta i prodala otprilike 2.500 tona uzgojene ribe. Većina ove proizvodnje bila je orada uzgojena u kavezima u Omanskom zaljevu i Indijskom oceanu.

Proizvodnja ipak uključuje i druge vrste - atlantskog lososa, europskog brancina i žutorepog kralja (žutorepi jantar, žutorepi kraljević ili veliki ćilibar), sve s organskim i halal certifikatom, namjenjeno prodaji potrošačima u UAE.

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija, pojasnio je svoju viziju prehrambene samodostatnosti u zemlji. Ističe da je širenje domaće proizvodnje hrane u svrhu postizanja samodostatnosti strateški cilj i jedan od glavnih stupova Nacionalne strategije sigurnosti hrane.

- Hrana je strateška roba i očekujemo od mladih Emiraćana da predlažu nove ideje i projekte kako bismo dodatno pojačali proizvodnju. Imamo jasnu strategiju i dovoljno resursa za postizanje ciljeva. Uvjereni smo da možemo iznaći praktična rješenja za postizanje samodostatnosti - izjavio je.

To je upravo ono što tvrtka Fish Farm LLC planira. Kad je 2013. počela s radom, samo 8 posto plodova mora koji su se konzumirali u UAE bilo je ulovljeno (ili proizvedeno) lokalno, a akvakultura se tek počela razvijati, piše The Fish Site.

Jedna od riba koja je tada bin Mubaraka najviše zanimala bio je atlantski losos. Lokalna potrošnja iznosila je 11.000 tona godišnje. No, budući da je sto posto uvažano iz Norveške, Čilea, Škotske i Irske, troškovi prijevoza bili su visoki, kao i ekološki otisak proizvoda. Bin Mubarak je uočio priliku za napredak.

Nakon kratkog razdoblja pokušaja i pogrešaka, stvari su krenule nabolje te sada UAE može proizvesti 3,5-4,0 kilograma lososa u nešto više od 22 mjeseca. Najveći napor uložen je u optimizaciju kvalitete vode i hrane s obzirom da to ima veliki utjecaj na konačnu kvalitetu proizvoda. Kvaliteti pridonosi također svježina jer se riba lovi neposredno prije otpreme.

Nakon što su od lokalnog kuhara, koji je bio skeptičan prema ribi iz uzgoja, dobili odgovor da je riba fantastična te da je losos među najkvalitetnijim koje je ikada kušao, znali su da odrađuju dobar posao.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Donešena odluka o Nacionalnom planu razvoja akvakulture za razdoblje do 2027. godine
U Narodnim novinama broj 133/2022 objavljena je Odluka o donošenju Nacionalnog plana razvoja akvakulture za razdoblje do 2027. godine. Zadužuje se Ministarstvo poljoprivrede da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke izradi Akcijske planove za provedbu Nacionalnog plana razvoja akvak…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.