2 min. čitanja

Prehrana bogata plodovima mora smanjuje rizik od problema s bubrezima

Prehrana bogata plodovima mora smanjuje rizik od problema s bubrezima
Foto: Unsplash

SVIJET - Oni u čijoj su prehrani zastupljeniji plodovi mora vjerojatno su izloženi manjem riziku od razvoja kroničnih problema s bubrezima. Omega 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu, pokazuje je nova znanstvena studija.

Stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu, ako su u mogućnosti, trebali uključiti plodove mora.

Najnovije istraživanje utvrdilo je da se konzumacija omega 3 masnih kiselina iz plodova mora može povezati s umjereno manjim rizikom od razvoja kroničnih bolesti bubrega i sa sporijim propadanjem funkcije bubrega.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u časopisu The British Medical Journal, ukazuju i na to da omega 3 masne kiseline koje nalazimo u biljnoj hrani ne nude jednaku zaštitu.

Znanstvenici su analizirali rezultate ranijih studija. Na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega 3 masnih kiselina. Proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja iz 19 prethodno provedenih studija.

Sveukupno se, tijekom otprilike 11 godina praćenja njihova zdravstvenog stanja u njih 4.944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Zanimljivo je, kažu istraživači da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega 3 masnih kiselina biljnog porijekla, koje se mogu pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama i zelenom lisnatom povrću, i bolesti bubrega, prenosi Index.

- Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla - navode autori.

- Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega 3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti - zaključuju.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

PREHRANA I KLIMATSKE PROMJENE Bolje je jesti kamenice od mesa
Želimo li se boriti protiv klimatskih promjena i živjeti na čišćoj planeti? Trebamo jesti kamenice umjesto mesa. Zvuči kao šala, ali istraživanje koje je provela skupina znanstvenika dokazalo je da su “plodovi mora hranjiviji i uključuju manje štetnih emisija nego izvori proteina iz životinja”. Zna…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.