2 min. čitanja

Predstavljeni rezultati projekta Strateška dokumentacija razvoja vodnih putova i luka unutarnjih voda RH za razdoblje 2018.-2028.

Predstavljeni rezultati projekta Strateška dokumentacija razvoja vodnih putova i luka unutarnjih voda RH za razdoblje 2018.-2028.
Foto: MMPI

Na završnoj konferenciji projekta "Strateška dokumentacija razvoja vodnih putova i luka unutarnjih voda Republike Hrvatske za razdoblje 2018.-2028.", održanoj u srijedu, 31. kolovoza u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, predstavljeni su rezultati ovog projekta koji će poslužiti kao temelj razvoja unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj, dijela međunarodnog sustava plovidbe unutarnjim vodnim putovima.

Ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Duška Kunštek pojasnila je kako je riječ o višegodišnjem projektu koji se odnosi na izradu cjelokupne strateške dokumentacije razvoja plovnih puteva i luka te pristaništa u Hrvatskoj, a sastoji se od Strategije razvitka riječnog prometa, Strateške procjene utjecaja na okoliš te Srednjoročnog plana razvitka vodnih putova, luka i pristaništa čiji je sastavni dio i Akcijski plan koji obuhvaća i reviziju Master planova tri državne luke –Vukovar, Slavonski Brod i Osijek.

Foto: MMPI

Tijekom izrade same strateške dokumentacije definirani su osnovni ciljevi i mjere razvoja plovnih puteva što je vidljivo, u konačnici, i iz jedne detaljne analize koja je proizašla u Akcijskom planu, a kojom se kroz desetogodišnje razdoblje planira uložiti oko 900 milijuna eura u revitalizaciju plovnih puteva i postojeće infrastrukture u lukama te u buduću infrastrukturu, u pristaništa, u riječni turizam i slično.", rekla je ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe te dodala kako se kroz Akcijski plan u naredne tri godine planira uložiti 82 milijuna eura. - To je, u odnosu na posljednjih petnaest godina ulaganja u riječni promet, značajni iskorak i prepoznavanje stvarnog značaja riječnog prometa - zaključila je ravnateljica Kunštek.

Na konferenciji je istaknuto i kako Hrvatska ima prirodne preduvjete za razvoj unutarnje plovidbe, a hrvatski vodni putovi sastavni su dio europske prometne mreže i posjeduje četiri riječne međunarodne luke. Uz to, spomenuti su neki od važnijih projekata koji se provode s ciljem povećanja sigurnosti plovidbe te obnove i izgradnje infrastrukture u tim lukama, kao što su terminali za pretovar tereta u lukama Slavonski Brod i Osijek, priprema dokumentacije za izgradnju vertikalne obale u luci Vukovar, zatim izgradnja međunarodnog zimovnika na Dunavu u Opatovcu, razvoj sustava obilježavanja vodnih putova, revitalizacija rijeke Kupe Eko ReKupa i mnogi drugi. Dok se iz Nacionalnog plana oporavka otpornosti planira izgradnja tri komunalna pristaništa za prihvat otpada s plovila u Vukovaru, Slavonskom Brodu i Osijeku te nova skela „Križnica“ u Općini Pitomača.

Govoreći i tome koliko je važna infrastruktura riječnog prometa i koje su njene koristi, osobito u kontekstu prisutnih klimatskih promjena i ispunjenja cjelokupnog europskog zelenog plana, ravnateljica Kunštek istaknula je kako Europa izrazito potencira riječni promet te kako Hrvatska mora i želi pratiti te trendove. "Zbog toga se i značajno više sada ulaže u tu vrstu infrastrukturu i u revitalizaciju nego što se ulagalo prije, a posebice zbog toga što su klimatske promjene zapravo izrazite i zato što se vide vodostaji i same okolnosti u vodnom tijelu koje nam govore i upućuju nas da moramo napraviti značajnije infrastrukturne pomake kako bi osigurali taj promet."

Projekt izrade Strateške dokumentacije razvoja vodnih putova i luka unutarnjih voda Republike Hrvatske za razdoblje 2018.-2028. vrijedan je 11.356.728,00 kuna, a s 85 posto sufinancirao se sredstvima Europske unije.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.