2 min. čitanja

Predstavljena monografija “Starigrad – Paklenica”

Predstavljena monografija “Starigrad – Paklenica”
Foto: Sveučilište Zadar

ZADAR – U Nacionalnom parku Paklenica predstavljena je monografija Starigrad-Paklenica, koja je u izdanju Sveučilišta u Zadru i Općine Starigrad objavljena četiri godine nakon održavanja znanstvenog skupa na kojemu je prezentirano 26 radova o ovom području.

Radovi autora, grupirani u četiri cjeline, obuhvatili su područja arheologije, povijesti, povijesti Crkve, jezičnih osobitosti, kulturne baštine, geografskih i prirodnih značajki starigradskog područja te gospodarstva.

– Najpoznatiji smo po Nacionalnom parku Paklenica, ali cijelo područje Općine Starigrad je u nekoj kategoriji zaštite. Svjesni smo potrebe valoriziranja te osnove i pitamo se je li turizam naša jedina prilika i koji oblici tog turizma? Stalni život na ovom području ima svoju surovu stranu, želimo je smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bismo zadržali naše mlade, a možda i raseljene Podgorce potaknuli na povratak ognjištima – kazao je načelnik Općine Starigrad Krste Ramić.

Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako je navedena monografija, ali i ostale knjige koje su joj prethodile, odraz velikog elana profesora zadarskog sveučilišta prema lokalnoj zajednici.

– Ovo su knjige koje se pišu iz duše. Čitajući Starigrad-Paklenicu zadržala sam se na jednom detalju, o velikoj raznovrsnosti ptica na ovakvom malom području. To pokazuje da smo mi National Geographic u malome, da moramo promijeniti naš način na koji doživljavamo domoljublje te čitanjem knjiga istraživati prostor u kojemu živimo – istaknula je.

Na predstavljanju monografije moglo se čuti kako je Starigrad nekad imao puno veći značaj na ovom prostoru, što su prepoznali i stari Liburni, pa i oni prije njih iz starije prapovijesti, iza kojih su ostali tragovi boravka u špiljama, tumuli i humci. Dolaskom Liburna na gradinama niču naselja, dok u vrijeme Rima postaje grad u pravom smislu riječi, municipij. U kasnoj antici ulogu Starigrada preuzimaju Ljubač i Novigrad, no kasniji razvoj i formiranje općine u nedavnoj povijesti prilika je za revitalizaciju ovog prostora.

Područje je to koje krasi veliko geomorfološko bogatstvo i raznovrsnost prirodnog svijeta – od brojnih fosila, tektonskih pojava, rasjeda različitih oblika i orijentacije, 112 istraženih speleoloških objekata, 136 rijetkih, endemičnih ili ugroženih vrsta do 27 vrsta ptica grabljivica, što po raznolikosti ovaj kraj svrstava u ornitološki najvrjednija područja Hrvatske.

Inače, Sveučilište u Zadru nedavno je predstavilo knjige koje na sličan način obrađuju Bibinje i Novigrad. Upravo završavaju monografije o Sukošanu i Ninskoj biskupiji, a u najavi je i ona o Općini Sveti Filip i Jakov.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.